Zoeken

Doha vertelt over ervaring in buitengewoon onderwijs in België

26 april 2022 - 17:00 - Wereld

©

Doha, een jonge Belgisch-Marokkaanse vrouw die verschillende jaren in het gespecialiseerd onderwijs heeft doorgebracht, beheerste de Franse taal niet zo goed toen ze met haar moeder vanuit Marokko in België aankwam.

"Mijn moeder komt uit Marokko, ze trouwde en kwam hierheen, maar ze sprak geen Frans. Ik had een kleine taalachterstand. Mijn directeur op de kleuterschool zei tegen mijn moeder dat ik een probleem had. ‘Ze is niet zoals de andere kinderen, er is een taalprobleem, ze spreekt nog niet, ze is zes jaar oud’, zei hij. Hij kwam met een document om aan te geven dat ik in het gespecialiseerd onderwijs ’type 1, vorm 3’ geplaatst zou worden. Mijn moeder zei, ’Als dit de beste school voor haar is, ga ik hierin mee". Mijn moeder was helemaal niet op de hoogte van de consequenties en heeft het document ondertekend," vertelt Doha aan RTBF.

Lees ook: Redouan, ’stoorzender’ op school, nu genomineerd voor ’Sociaal Werker 2022’

Doha groeide dus op in een school waar vooral kinderen zitten van mensen die hun land hebben ontvlucht. "Ze kwamen naar België, het waren vluchtelingen, in feite. Ja, dat was de meerderheid. De moeders van al mijn vrienden uit het gespecialiseerd onderwijs spreken geen Frans. Een moeder die uit Turkije komt? Die zetten we daar neer. De lagere school, voelde aan als een campingtrip. Het was plezier maken, naar de speeltuin gaan en ik besefte niet dat ik daar niet thuishoorde." Doha vervolgde haar middelbare opleiding in het gespecialiseerd onderwijs. Ze begon met toneellessen buiten de school en besefte op dat moment pas dat er iets mis was.

"In feite heb ik tijdens mijn lagere- en middelbare school niets geleerd." Het meisje stapte toen naar de psycho-medische dienst van haar school: "Wat zijn mijn problemen? Waarom ben ik hier? Waarom volg ik geen beroeps- of algemeen onderwijs zoals andere jongeren van mijn leeftijd?" Bij gebrek aan een concreet antwoord, besloot zij haar hele dossier te reconstrueren. Ze probeerde haar moeilijkheden te begrijpen en haar achterstand in te halen. In afwachting van antwoorden is Doha begonnen met een kunstopleiding in het beroepsonderwijs. Ze is ook betrokken bij het gemeenschapsleven en beheert talrijke projecten.

Lees ook: Youssra pakt discriminatie op werkvloer in Nederland aan

"In plaats van te huilen om mijn lot, moet ik recht blijven staan en anderen helpen die zich in dezelfde situatie bevinden," zegt ze. De wens van Doha is dat de begeleiding in de gespecialiseerde sector verandert. "Het gespecialiseerde kader van type 1, vorm 3 wordt niet goed onderwezen. Ze zien ons als de laatsten in de samenleving: zij die later steun krijgen of in de werkloosheid zullen belanden. Dat ben ik niet!" zegt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team