Zoeken

Bewapening van Marokko blijft Spanje zorgen baren

19 april 2023 - 17:00 - Wereld

©

Marokko blijft verder investeren in de modernisering en versterking van zijn leger. Het koninkrijk koopt voortdurend raketwerpers, tactische raketten, drones en andere wapens van de nieuwste generatie van de Verenigde Staten, Frankrijk en Israël. Een bewapening die Spanje steeds meer zorgen baart.

Marokko versterkt zijn leger om met Algerije te concurreren of het zelfs in te halen en om een grote militaire macht in de regio te worden. Het koninkrijk heeft zijn militaire capaciteiten veel meer versterkt dan Spanje. Een situatie die zorgwekkend wordt voor het Europees land, gezien de aanspraken van het koninkrijk op Sebta, Melilla, de Spaanse eilanden en rotsen. Marokko diversifieert al jaren zijn wapenleveringen en koopt wapens van zijn bevoorrechte partner, de Verenigde Staten, maar ook van Israël, Frankrijk en Spanje, aldus El Español.

Lees ook: Marokko verwerft Amerikaans raketsysteem HIMARS

Marokko is ook van plan om HIMARS raketwerpers aan te schaffen, evenals diverse munitie en lange afstand glijbommen van de Verenigde Staten. Deze informatie werd de afgelopen dagen onthuld door documenten van het US Defense Security Cooperation Agency (DSCA), het agentschap dat verantwoordelijk is voor het analyseren en goedkeuren van wapenexporten. Het mobiel meervoudig raketsysteem HIMARS wordt beschouwd als een van de beste ter wereld, vanwege de hoge nauwkeurigheid en de militaire capaciteiten.

Volgens het DSCA-document bestaat de HIMARS uit 18 M142 platformen, plus 36 M31A2 raketten en 36 M30A2 raketten. Het is uitgerust met een zeer nauwkeurig GPS-systeem en heeft een bereik van 15 tot 92 km. De draagraketten en 72 raketten, worden vergezeld door een set van 40 Army Tactical Missile System. Deze tactische raket is vier meter lang, weegt 1670 kg en heeft een bereik tussen 70 en 300 km.

Lees ook: Marokko verwerft nieuwe spionagesoftware QuaDream

De aan Marokko geleverde versie van de ATACMS is de M57, die de WDU-18/B kernkop gebruikt, dezelfde kernkop die door de AGM-84 Harpoon anti-scheepsraket wordt gebruikt. Deze militaire uitrusting heeft Marokko iets meer dan 524 miljoen dollar gekost. Maar daar blijft het niet bij. De Amerikaanse regering keurde ook de aankoop goed van 40 glijbommen AGM-154 JSOW ter waarde van 250 miljoen dollar, ontworpen om doelen op middellange afstand aan te vallen en bruikbaar voor het Marokkaanse leger vanuit zijn F-16 vliegtuigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team