21 november 2023 - 21:00 - Economie
Ryanair is van plan om volgend jaar voor het eerst binnenlandse vluchten in Marokko te lanceren. De Ierse low-cost luchtvaartmaatschappij heeft reeds de noodzakelijke administratieve procedures bij de Marokkaanse autoriteiten opgestart.
Een Marokkaanse regeringsbron en een functionaris van Ryanair bevestigen dat een officiële aanvraag bij de Marokkaanse overheid is ingediend. De aanvraag wordt momenteel behandeld door de Directie van de Burgerluchtvaart, onderdeel van het Ministerie van Transport en Logistiek. Een beslissing van de Marokkaanse autoriteiten wordt verwacht in de komende maanden, uiterlijk in maart 2024, de periode die Ryanair heeft vastgesteld voor de lancering van zijn eerste binnenlandse vluchten in Marokko.
Lees ook: Ryanair: meer vluchten naar Marokko
Op dit moment zijn Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc de enige maatschappijen die binnenlandse vluchten in Marokko uitvoeren. Deze vluchten vertegenwoordigen 9,5% van de 21,6 miljoen reizigers die tussen januari en oktober van dit jaar Marokko bezochten, wat neerkomt op 2 miljoen passagiers. De komst van Ryanair zal ongetwijfeld de binnenlandse luchtvaartmarkt transformeren en de concurrentie op het gebied van prijzen en kwaliteit stimuleren, aldus Zoubir Bouhoute, voormalig voorzitter van de Regionale Raad voor Toerisme in Ouarzazate.
Ryanair heeft onlangs zijn grootste vluchtprogramma voor de winter van 2023-2024 naar Marokko aangekondigd, met 840 internationale vluchten per week, een toename van 20% ten opzichte van 2022. Het bedrijf heeft ook een Boeing 737 Gamechanger aan zijn vloot toegevoegd voor vluchten naar Marokko, waardoor het totale aantal vliegtuigen voor Marokkaanse routes op 12 komt.
Lees ook: Europa beslist: handbagage in vliegtuigen moet gratis zijn
Toerisme draagt bij aan ongeveer 7% van het BBP van Marokko. In de eerste negen maanden van het jaar bereikten de toeristische inkomsten 80 miljard dirham, een stijging van 24,8% ten opzichte van vorig jaar. Marokko streeft dit jaar naar een recordaantal van 14 miljoen toeristen, ondanks de aardbeving van 8 september, en is van plan om tegen 2030 20 miljoen toeristen te ontvangen, het jaar waarin het samen met Spanje en Portugal het wereldkampioenschap voetbal organiseert.
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
FIFA-ranglijst: teleurstelling voor Marokkanen
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden
Marokko schrapt belastingen voor wapenproducenten