– 1/2 l melk
– 1 zakje vanillesuiker
– 1 eetlepel citroenschilletjes
– 100 g fijne suiker
– 2 eieren
– 100 g fijne griesmeel
– 2 x 150 g amandelen, gepocheerd en daarna in de mixer gemalen
– 1 eetlepel rijstbloem
– 100 g rozijnen
– 500 g brickdeeg (kleine vellen)
– 50 g gesmolten boter
– 200 g honing
Kook de melk, de suiker en de citroenschilletjes in een pan op een zacht vuur. Meng de suiker, de griesmeel, de eieren, 150 gr fijngemalen amandelen en de rijstbloem in een schaal door elkaar. Meng al roerend met een garde de melk erdoorheen.
Doe het mengsel in een pan en breng aan de kook op een zacht vuurtje. Voeg geleidelijk aan de rozijnen erbij en roer zachtjes gedurende ongeveer 5 minuten. Neem van het vuur en laat afkoelen.
Leg een velletje brikdeeg plat en bestrijk het met gesmolten boter. Leg er vervolgens een theelepel van het preparaat op de onderzijde van het velletje deeg en vouw de beide zijden over naar binnen, om een rechthoekig deeg te verkrijgen. Rol vervolgens het deeg op, om de vulling heen, tot je een staafje bekomt. Ga zo verder velletje per velletje, tot de vulling op is.
Leg de staafjes op een licht ingevet bakblik en laat ze bakken in een voorverwarmde oven aan 200°C tot ze een lichte bruine kleur krijgen. Wanneer je ze uit de oven haalt, bestrijk je ze met honing en strooi je er fijngehakte amandelen over. Dien de staafjes op in papieren vormpjes, zodat ze niet aan mekaar kleven.
Marokkaans brood
Dadelgebakjes
Gevuld Marokkaans brood
Chebakia met melk (bouchnikha)
Briouats met rozijnen en noten
Baghrir met griesmeel