Zoeken

Controverse in Chefchaouen: nieuwe weg loop dwars door begraafplaats

28 augustus 2024 - 21:10 - Marokko

©

In Chefchaouen is ophef ontstaan over de aanleg van een openbare weg dwars door een begraafplaats. Parlementslid Saloua Berdhi van de PJD-partij heeft minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit om opheldering gevraagd over deze beslissing, die zonder officiële administratieve goedkeuring zou zijn genomen.

Saloua Berdhi uitte haar verbazing over de aanleg van de weg, die midden door de begraafplaats loopt, grenzend aan de oude stadsmuur van Chefchaouen. Ze heeft de minister van Binnenlandse Zaken verzocht in te grijpen om deze situatie te beëindigen.

Lees ook: Schokkende toestanden op begraafplaats in Marokko

Volgens Berdhi zijn de werkzaamheden de afgelopen weken gestart, tot grote ontsteltenis van de inwoners en de families van de overledenen die er begraven liggen. Het doel van de weg zou zijn om de toegang te verbeteren tot een toeristische attractie binnen de oude stad.

De parlementariër wees erop dat Chefchaouen onder twee stedenbouwkundige plannen valt, die in 2012 en 2014 in het Staatsblad zijn gepubliceerd. Daarnaast is er een architectonisch ontwerp voor de stad dat in 2006 aan Koning Mohammed VI werd gepresenteerd. Deze documenten zijn decreten die zijn ondertekend door de premier of de verantwoordelijke minister, en daarom kunnen wijzigingen in de situatie die door deze plannen wordt geregeld alleen worden aangebracht na de uitvaardiging van nieuwe decreten die de oude intrekken, aldus Saloua Berdhi.

Lees ook: Ophef door miljoenenproject voor begraafplaats in Casablanca

Het parlementslid benadrukte verder dat de begraafplaats grenst aan de oude stadsmuur, die is gerestaureerd als onderdeel van ontwikkelingsprogramma’s om de oude stad nieuw leven in te blazen. Deze monumenten vallen onder speciale wetten en de verantwoordelijkheid voor het behoud ervan ligt bij het Directoraat voor Historische Gebouwen van het ministerie van Cultuur. Elke ingreep in de buurt van of op deze locaties moet worden goedgekeurd met een speciale vergunning. Bovendien bevinden zich naast de muur kanalen die de stad beschermen tegen overstromingen, gebouwd volgens specifieke kenmerken onder toezicht van het Waterschapsagentschap Loukkos.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team