Zoeken

Christenen beschermd onder Hassan II én Mohammed VI

20 april 2025 - 20:30 - Marokko

©

Onder het bewind van zowel wijlen Koning Hassan II als zijn zoon Koning Mohammed VI wordt het christelijk geloof in Marokko beschermd. In een interview benadrukt de geopolitieke analist Jean-Baptiste Noé dat "de Marokkaanse regering christenen nooit heeft vervolgd". Deze visie sluit aan bij informatie van de katholieke website Aleteia, die het rijke christelijke erfgoed van Marokko, dat teruggaat tot de Romeinse oudheid, belicht als een pijler onder de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en het Vaticaan.

Volgens Noé, tevens historicus, zijn er op het grondgebied van het huidige Marokko christelijke overblijfselen die bijna 2000 jaar oud zijn. In Volubilis, ooit de levendige hoofdstad van de Romeinse provincie Mauretania Tingitana, bevonden zich vroege christelijke gemeenschappen, gesticht door "handelaren, soldaten en functionarissen van het Romeinse Rijk", zo vertelde hij aan Aleteia. Het bestaan van de kathedraal Saint-Pierre in Rabat, ingewijd in 1921, en de kathedraal Notre-Dame de l’Assomption in Tanger, gebouwd in 1961 (vijf jaar na de onafhankelijkheid), ziet de analist als "een bewijs van de religieuze tolerantie van het koninkrijk".

Lees ook: Christenen in Marokko: "Koninkrijk relatief tolerant"

Marokko onderscheidt zich hiermee van veel andere landen met een moslimmeerderheid, waar de katholieke eredienst soms op vijandigheid of obstakels stuit. Het koninkrijk en het Vaticaan onderhouden al sinds 1976 goede betrekkingen. Deze banden werden in de loop der tijd versterkt, met als hoogtepunten het bezoek van Koning Hassan II aan de Heilige Stoel in april 1980, waar hij de kort daarvoor aangetreden paus Johannes Paulus II ontmoette – het eerste bezoek van een moslimstaatshoofd aan het Vaticaan. Vijf jaar later, in 1985, bezocht de paus Casablanca, waar hij, na een rondrit door de straten aan de zijde van Hassan II, meer dan 100.000 jonge Marokkaanse moslims toesprak in het stadion.

Ook de politieke ontwikkelingen in de 21e eeuw, waaronder een electorale overwinning van islamisten in de jaren 2010, hebben volgens Noé geen afbreuk gedaan aan deze situatie. "Marokko is er altijd in geslaagd de omwentelingen en spanningen die andere landen zoals Egypte of buurland Algerije kennen, op afstand te houden," aldus de analist. De relaties tussen Rabat en het Vaticaan zijn zelfs verder aangehaald onder Koning Mohammed VI.

Lees ook: De oproep van Marokkaanse christenen

In maart 2019 bracht paus Franciscus een bezoek aan Marokko. Hij sprak met Koning Mohammed VI en ging voor in een eucharistieviering met katholieke gelovigen. Enkele maanden na dit bezoek benoemde de paus de aartsbisschop van Rabat, Cristobal Romero, tot kardinaal. Deze ongekende onderscheiding is volgens Jean-Baptiste Noé "een teken dat de dialoog met de moslimwereld een van de belangrijkste punten van dit pontificaat is".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team