Zoeken

CO2-belasting: Marokko in wurggreep Europese Unie?

6 oktober 2024 - 13:50 - Economie

©

Experts buigen zich over de mogelijke gevolgen van de invoering van een CO2-belasting in Marokko. Zowel de economie als de industrie van het koninkrijk zouden beïnvloed kunnen worden.

In navolging van de Europese Unie is Marokko bezig met de invoering van een CO2-belasting. "Deze belasting is bedoeld om bedrijven te ondersteunen bij hun energietransitie", legt econoom Mohamed Jadri uit aan Al3omq. "Het moet hun concurrentievermogen versterken en bedrijven die groene energie gebruiken een voordeel geven." Volgens Jadri is deze belasting noodzakelijk om te zorgen dat Marokkaanse producten op buitenlandse markten geaccepteerd blijven worden, zeker nu de Europese Unie een soortgelijke belasting invoert. "De Marokkaanse overheid moet deze maatregel nemen om de concurrentiepositie van nationale producten op de wereldmarkt te behouden, vooral met Europese partners", benadrukt hij.

Lees ook: Marokko introduceert CO2-belasting

Econoom Omar Kettani vindt de invoering van een belasting op vervuiling logisch. "Vervuiling, inclusief luchtvervuiling door vervuilende industrieën, schaadt de hele samenleving", zegt hij. Hij pleit voor streng toezicht op industrieën die een bedreiging vormen voor de gezondheid van werknemers en vindt dat de opbrengsten van de belasting gebruikt moeten worden om de slachtoffers van deze industriële activiteiten te compenseren. Kettani vraagt zich echter af wat het werkelijke doel van de belasting is en of de overheid echt de burgers wil beschermen tegen milieuproblemen zoals woestijnvorming. "Wil de staat echt vervuiling bestrijden, of wil hij gewoon meer belastinginkomsten?", vraagt hij zich af.

Lees ook: Marokko omzeilt Europese CO2-belasting met slimme zet

De expert vreest dat Marokko onder druk staat van sommige EU-landen die de toegang van het koninkrijk tot de industrie willen beperken door strenge milieuregels op te leggen die de industriële groei van het koninkrijk kunnen afremmen. Hij roept de Marokkaanse overheid op om een breed beleid te voeren dat herbebossing, controle op voedselproducten en de productie van schone energie omvat. Volgens Kettani is het belangrijk om niet alleen te focussen op specifieke sectoren, terwijl andere vervuilende sectoren in de economie blijven bestaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team