Zoeken

Marokko introduceert CO2-belasting

17 september 2024 - 08:00 - Economie

©

Het Marokkaanse ministerie van Economie en Financiën is, in samenwerking met het ministerie van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling en de Koninklijke Schatkist (TGR), van plan om verschillende belangrijke hervormingen door te voeren die zijn opgenomen in de ontwerpbegroting voor 2025.

Een van deze hervormingen is de invoering van een systeem voor het markeren van aardolieproducten, in samenwerking met het ministerie van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling. Deze maatregel is bedoeld om belastingontduiking in de energiesector tegen te gaan. Ook de introductie van een CO2-belasting, gericht op het vergroenen van de belastingen en douaneregels, staat op de planning voor 2025.

Lees ook: Marokko omzeilt Europese CO2-belasting met slimme zet

Daarnaast voorziet de ontwerpbegroting voor 2025 in de verdere ontwikkeling van het regelgevend kader voor het beroep van edelmetaalraffineerder. Dit moet de traceerbaarheid van de waardeketen van edelmetalen waarborgen en past in het kader van de aanpassing van de regelgeving voor edelstenen en de modernisering van de beroepen in de edelmetaalsector.

Een andere verwachte hervorming in 2025 is die van de wetgeving voor het innen van overheidsschulden, in overleg met de Koninklijke Schatkist (TGR). Deze hervorming zal zich richten op bepaalde artikelen met betrekking tot invorderingskosten, om de efficiëntie van het innen van overheidsvorderingen te verbeteren.

Lees ook: "Marokko kan helpen Europese economie CO2-neutraal te maken"

Het rapport dat deze hervormingen aankondigt, bestaat uit drie hoofdstukken: de recente ontwikkeling van de nationale economie in de internationale context en de vooruitzichten voor de belangrijkste macro-economische indicatoren, de uitvoering van de begroting in termen van inkomsten, uitgaven en schuldindicatoren voor 2023 en tot eind juni 2024, en de herziene prognoses voor de overheidsfinanciën voor het lopende jaar, evenals de begrotingsrichtlijnen en macro-economische vooruitzichten voor de periode 2025-2027.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team