Zoeken

Corruptie: Marokko verliest miljarden!

11 oktober 2024 - 15:30 - Economie

©

Corruptie in Marokko kost jaarlijks 50 miljard dirham, zo blijkt uit een verklaring van Bachir Rachdi, voorzitter van de Marokkaanse anti-corruptie instantie. Hij deed deze uitspraak tijdens de presentatie van het jaarverslag van zijn organisatie op 8 oktober. Op nationaal niveau kost corruptie tussen de 3,5% en 6% van het bruto binnenlands product.

Het rapport bevestigt de negatieve trend van de afgelopen twintig jaar in de strijd tegen corruptie. In 2023 scoorde Marokko 38/100 op de Corruption Perception Index (CPI), een daling van 5 punten in vijf jaar tijd. Hiermee staat Marokko op de 97e plaats van de 180 onderzochte landen. Deze terugval, die in 2018 begon met een score van 43/100, benadrukt de aanhoudende uitdagingen, ondanks de inwerkingtreding van de nieuwe wet die de anti-corruptie instantie (INPPLC) regelt.

Lees ook: Corruptie in Marokko: cijfers tonen omvang van de schade aan

Sinds de lancering van een kliklijn bij het Openbaar Ministerie zijn er 243 arrestaties verricht in corruptiezaken. De meldingen komen vooral uit de regio’s Marrakech-Safi, Casablanca-Settat en Rabat-Salé-Kenitra.

Ondanks enige vooruitgang concludeert het rapport dat de doelstellingen van de strategie nog niet zijn gehaald. Dit komt door de "geringe betrokkenheid van verantwoordelijken", "gebrek aan effectieve coördinatie" en "inadequaat sectoraal beheer".

Lees ook: Groot corruptieschandaal ontdekt bij Marokkaanse bank

De afgelopen vijf jaar heeft de INPPLC zich gericht op thema’s als educatie, bewustwording en de bestrijding van corruptie. De aanbevelingen die de instantie hierover heeft gedaan, kregen weinig respons van de regering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team