Zoeken

Den Berk Délice: waarom de Belgische tomatenproducent naar Marokko verhuist

12 oktober 2024 - 06:00 - Economie

©

Het Vlaamse tomatenbedrijf Den Berk Délice, met serres in de regio Hoogstraten, breidt uit naar Marokko met een serre van 12,8 hectare. Het is de eerste Vlaamse tomatenteler die zich in Marokko vestigt.

Tijdens de energiecrisis van 2020-2021 importeerden retailers veel tomaten uit Zuid-Europa, omdat de hoge energieprijzen de productie van wintertomaten in Vlaanderen bemoeilijkten. Vlaamse tomatenbedrijven werkten hieraan mee door samen te werken met Marokkaanse bedrijven om jaarrond levering te garanderen.

Lees ook: Marokko tweede leverancier van tomaten aan EU na Nederland

Den Berk Délice, met 89 hectare tomaten in de Hoogstraatse regio, is zo’n bedrijf. "We zijn blijven produceren in België, sommige producten nog steeds het jaarrond, maar we zijn ook gaan kijken naar samenwerkingen in Marokko. Nu is uit deze partnerschappen een eigen productiesite voortgekomen." In de regio Agadir wordt de laatste hand gelegd aan een serre van 12,8 hectare. "Deze serre is niet te vergelijken met de serres in ons land. De serre is aan de bovenkant voorzien van folie en aan de zijkant van insectengaas", vertelt Loes van der Velden, sales- en marketingmanager, aan Vilt.

Teeltmanager Tom Beyers bezoekt de locatie regelmatig om het lokale team te informeren over de kwaliteitseisen. Het zijn ervaren telers met prima producten, maar het Belgisch bedrijf heeft specifieke eisen.

Lees ook: Marokko legt sancties op aan Egyptische tomaten

In de Marokkaanse serre worden losse, rode snoeptomaten geteeld, de productie in Vlaanderen gaat door. "Wij zien volop groeimogelijkheden in de markt om deze uitbreiding mogelijk te maken. De productie van snoeptomaten in Vlaanderen gaat ook gewoon door. Onze productie in Marokko zorgt ervoor dat we ook in de winter lekkere tomaten kunnen telen aan marktconforme prijzen."

Hoewel Den Berk Délice de Belgische productie niet vermindert, zijn er in de sector wel zorgen over Marokko als alternatief. Hoge energiekosten bedreigen de winterteelt onder glas volgens Lu Adriaensen, bestuurslid van Coöperatie Hoogstraten. Ook het beleid zorgt voor onzekerheid, vooral voor de winterteelt, omdat het gebruik van fossiele brandstoffen wordt teruggedrongen.

Lees ook: Marokkaanse tomatenoogst bedreigd door vraatzuchtige mot

Toch is voor sommige tomaten de Marokkaanse productie minder interessant vanwege de transportkosten. Ook ziet het bedrijf geen mogelijkheden voor trostomaten in Marokko. "Voor de teelt van trostomaten is een secure beheersing van het serreklimaat noodzakelijk. Daarvoor zijn onze gesloten serres ideaal, maar die meer open serres in Zuid-Europa en Marokko niet", concludeert Van der Velden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team