Zoeken

Denktank adviseert investeringen in de Sahara

12 september 2024 - 12:10 - Economie

©

Een Marokkaanse denktank, het Marokkaans Instituut voor Strategische Inlichtingen (IMIS), adviseert het Verenigd Koninkrijk om te investeren in de Sahara. Volgens de denktank IMIS biedt de regio, met name rond de toekomstige haven Dakhla Atlantique, veel kansen voor Britse bedrijven.

De strategische ligging van Marokko, tussen Afrika en Europa, maakt het koninkrijk tot een belangrijk knooppunt voor internationale handel. De haven Tanger Med speelt daarin al een grote rol, maar de nieuwe haven in Dakhla opent de deur naar nog meer mogelijkheden, vooral met Afrikaanse handelspartners.

Lees ook: Accor opent hotels in de Marokkaanse Sahara

De Sahara heeft volgens het IMIS veel te bieden, variërend van visserij tot hernieuwbare energie en toerisme. De haven van Dakhla Atlantique wordt gezien als een belangrijke toegangspoort tot West-Afrika en een moderne logistieke hub. Het project moet uiteindelijk 35 miljoen ton goederen per jaar verwerken.

Het IMIS wijst ook op het Nieuwe Ontwikkelingsmodel voor de Zuidelijke Provincies, waarmee Marokko sinds 2013 de regio economisch wil stimuleren. In 2020 waren er al voor 1,3 miljard euro aan investeringsintenties in Dakhla-Oued Eddahab. Het Verenigd Koninkrijk kan volgens de denktank profiteren van deze ontwikkelingen door te investeren in de regio en zo zijn economische belangen te versterken.

Lees ook: Marokko investeert massaal in ontwikkeling Sahara

Concrete aanbevelingen zijn onder meer het opzetten van een garantieprogramma door de Britse exportkredietverzekeringsmaatschappij UK Export Finance, om investeringen in de Sahara te stimuleren. Ook wordt gewezen op de mogelijkheden in de visserijsector, de grootste economische activiteit in de regio, en op de groeiende sectoren hernieuwbare energie en toerisme.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team