Zoeken

Directeur Bank Al-Maghrib noemt verhoging gasprijs een slimme zet

27 juni 2024 - 08:50 - Economie

©

De beslissing van de Marokkaanse regering om de subsidie op butaangas af te schaffen is opportuun en gunstig, aangezien deze middelen zullen worden gebruikt om de directe hulp aan kwetsbare groepen te versterken, aldus Abdellatif Jouahri, gouverneur van Bank Al-Maghrib.

De afschaffing van deze subsidie zal ten goede komen aan de meest behoeftige sectoren die meer middelen zullen ontvangen. Het zal bijdragen aan de financiering van sociale beschermingsprojecten en directe steun aan in aanmerking komende groepen, met als doel de sociale rechtvaardigheid in het koninkrijk te versterken, aldus Abdellatif Jouahri tijdens een persconferentie dinsdag.

Lees ook: Gasflessen in Marokko: gewicht gemanipuleerd, consumenten opgelicht

De Marokkaanse regering heeft de gassubsidie afgeschaft om de impact van de prijsstijging van dit product op de meest kwetsbare groepen te beperken, legde de gouverneur van Bank Al-Maghrib uit. Hij merkte op dat de landbouwsector net zozeer door deze maatregel wordt getroffen als de Marokkaanse huishoudens, en dat een evenwichtige oplossing noodzakelijk was.

Deze beslissing was onvermijdelijk, betoogde econoom Mohamed Jedari van zijn kant. Hij schat dat de gassubsidie meer ten goede is gekomen aan de rijken en ondernemers dan aan de gezinnen met een midden- en laag inkomen die niet meer dan twee gasflessen per maand consumeren.

Lees ook: Marokko: protesten tegen stijgende gasprijzen aangekondigd

In een verklaring aan Kech24 riep de expert de regering op om tussenpersonen en speculanten te bestrijden, zodat de gasprijsverhoging geen gevolgen heeft voor de prijzen van andere producten en het dagelijks leven van de Marokkanen. Ter herinnering, de regering heeft aangekondigd dat de gasprijzen met 2,5 dirham per fles van 3 kilo en met 10 dirham per fles van 12 kilo zullen stijgen vanaf 20 mei.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team