Zoeken

Slakken in Marokko duurder door gasprijsstijging?

28 mei 2024 - 13:00 - Marokko

©

In Marokko is de prijs van slakken (babbouche) gestegen, wat door sommige verkopers wordt toegeschreven aan de recente verhoging van de gasprijs. Maar is er echt een verband tussen deze twee zaken?

De prijs van een kom "babbouche" is met een halve dirham gestegen in Agadir en met anderhalve dirham in andere steden. Verkopers wijten deze stijging aan de hogere prijzen van gasflessen. De prijs van butagas in Marokko is gestegen na een regeringsbeslissing om de subsidie op dit product gedeeltelijk af te schaffen. Een fles van 3 kilo kost nu 12,5 dirham, tegen 10 dirham voorheen, een stijging van 25%.

Lees ook: Spanje dol op Marokkaanse slakken

Experts nuanceren echter de directe link tussen gasprijzen en slakkenprijzen. Volgens Abbas Hachane, een landbouwtechnicus gespecialiseerd in het kweken van slakken, zijn er verschillende factoren die de prijsverhoging verklaren. Ten eerste is de productie beïnvloed door de droogte in Marokko de afgelopen jaren. Ten tweede is er een toename van de vraag, maar enkel de ambulante "babbouche"-verkopers die gas gebruiken voor de bereiding, zouden door de recente prijsstijging worden getroffen.

Abbas Hachane benadrukt dat "de prijsverhoging door straatverkopers niet kan worden gekoppeld aan de slakkenmarkt als geheel. De kweek van slakken is niet afhankelijk van gasflessen. De verkopers kunnen wellicht geraakt worden door de hogere gasprijs, maar niet in die mate." Hij voegt toe dat "de opbrengst van twee kommen slakken zonder prijsverhoging de stijging van de gasprijs al dekt."

Belkacem Makhloufi, voorzitter van de coöperatieve Makhlouf Belkacem voor slakkenkweek en -verkoop in Berkane, beaamt dit: "De huidige stijging kan niet alleen worden toegeschreven aan de gasprijs, maar aan een hele reeks andere factoren." Hij legt uit dat "slakken in Marokko dit seizoen te lijden hebben onder de droogte, waardoor de kweekkosten stijgen en de voorraad afneemt, wat ook de verkopers treft."

Lees ook: Marokko: protesten tegen stijgende gasprijzen aangekondigd

Hoeveel Marokkanen eten er eigenlijk "babbouche"? Precieze cijfers over de consumptie zijn er niet. Archeologische vondsten van 16.000 jaar oud wijzen er echter op dat "Marokkanen de eersten waren die slakken aten." Deze bevindingen werden gepresenteerd tijdens open dagen van het Nationaal Instituut voor Archeologie en Erfgoed in Rabat in 2019. De opgravingen tonen aan dat de Ibéromaurusien volkeren (een prehistorische beschaving) de eersten waren die slakken consumeerden, zo vertelde archeoloog Youssef Bokbout destijds aan het Spaanse persbureau EFE.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team