Zoeken

Eid ul-Adha in Marokko: 12,5% doet niet mee

8 juni 2024 - 10:40 - Marokko

©

Mohamed Sadiki, Marokkaanse minister van Landbouw, heeft details gedeeld over de viering van Eid ul-Adha in Marokko. Tegen de achtergrond van kritiek op de gestegen prijzen van schapen en oproepen tot boycot van het feest, onthulde de minister dat 12,5% van de bevolking niet meedoet aan het slachtritueel.

Ondanks deze cijfers benadrukte Sadiki het belang van het Offerfeest voor Marokko, met name voor veehouders en boeren. De overheid heeft een budget van 14 miljard dirham toegewezen om deze sectoren te steunen, met een focus op plattelandsgebieden en Marokkaanse veehouders.

Lees ook: Helft Marokkanen wil annulering Eid ul-Adha

Volgens een lokale enquête voerde 87,5% van de Marokkaanse huishoudens het slachtritueel uit tijdens het laatste Offerfeest. Dit percentage was 94% in plattelandsgebieden en 84% in stedelijke gebieden. In totaal werden er 6 miljoen dieren geslacht. Er werden ook 120.000 schapen geïmporteerd, wat 2% van het totaal verkochte offerdieren uitmaakt. Daarnaast werden er 510.000 geiten geslacht.

Ongeveer de helft van de huishoudens koopt hun offerdier tussen drie dagen en een week voor het feest, 24% koopt twee dagen van tevoren en 27% koopt meer dan een week van tevoren. Weekmarkten zijn de belangrijkste bron voor het kopen van een schaap of geit, gevolgd door veeteeltbedrijven en tijdelijke markten. Grote supermarkten trekken slechts 4% van de kopers aan.

Lees ook: Officieel: datum Eid ul-Adha 2024 in Marokko

De minister ging ook in op de voorbereidingen voor Eid ul-Adha dit jaar. Zo zijn er al granen en veevoer gedistribueerd: 7 miljoen kwintaal van de geplande 18 miljoen kwintaal granen en 3,2 miljoen kwintaal van de 6 miljoen kwintaal veevoer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team