Zoeken

Einde handelsakkoorden met EU, welke gevolgen voor Marokko?

15 oktober 2024 - 08:00 - Economie

©

Het Europese Hof van Justitie heeft op 4 oktober de handelsakkoorden tussen de Europese Unie en Marokko over visserij en landbouwproducten ongeldig verklaard. De akkoorden werden gesloten zonder toestemming van de inwoners van de Sahara. Deze beslissing zorgt voor veel ophef aan beide zijden van de Middellandse Zee en de gevolgen ervan zijn nog onduidelijk.

Het vonnis kan van invloed zijn op de onderhandelingen over een nieuw visserijakkoord tussen de Europese Unie en Marokko, meldt Jeune Afrique. Het eerdere akkoord liep in juli 2023 af. Wat betreft het landbouwgedeelte van de overeenkomst heeft het Hof besloten de looptijd met een jaar te verlengen na het verstrijken ervan in juli 2023. Dit vanwege de "ernstige negatieve gevolgen" die een onmiddellijke annulering zou hebben op de handelsbetrekkingen van de Europese Unie en omwille van de rechtszekerheid.

Lees ook: Marokko sluit visserijakkoord met Rusland na EU-breuk

Na een klacht van een Franse boerenbond heeft het Hof bepaald dat tomaten en meloenen die door Marokko in de Sahara worden geproduceerd, een etiket moeten dragen waarop "dit gebied, en niet Marokko, als land van oorsprong wordt vermeld". In maart publiceerde de Europese Commissie een rapport over de uitvoering van het akkoord. Dit rapport bevat een samenvatting van de briefwisseling tussen Marokko en de Europese Unie en evalueert de positieve effecten van de overeenkomst op de bevolking van de Sahara, met name in de provincies Laayoune-Sakia El Hamra en Dakhla-Oued Ed-Dahab.

Lees ook: Marokkanen vieren einde visserijakkoorden met Europa

Vanuit deze twee provincies werd in 2022 bijna 60% van de visserijproducten en 85% van de tomaten en meloenen naar Europa geëxporteerd, wat neerkomt op 203.000 ton aan producten, volgens gegevens van het Marokkaanse ministerie van Zeevisserij. Vanuit de provincie Dakhla-Oued Ed-Dahab, waar in 2022 936 hectare landbouwgrond in gebruik was, werden onder andere kerstomaten, meloenen en paprika’s naar de Europese Unie geëxporteerd. Het Europese rapport wijst ook op de gevolgen van deze productie voor de watervoorraden in deze regio’s. De toegang tot water voor irrigatie is problematisch in het gebied, dat een harde bodem heeft en waar sinds 2020 weinig regen is gevallen. Om deze problemen aan te pakken, investeert Marokko in de bouw van ontziltingsinstallaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team