Zoeken

Marokko verzet zich tegen beslissing Europees Hof

5 oktober 2024 - 13:50 - Marokko

©

Marokko heeft fel gereageerd op de uitspraak van het Europees Hof van Justitie over de landbouw- en visserijakkoorden tussen de Europese Unie en Marokko. Rabat noemt de uitspraak onjuist en niet van toepassing.

Volgens Marokko is de uitspraak niet relevant omdat het koninkrijk niet betrokken was bij de rechtszaak. "Marokko is geen partij in deze zaak, die de Europese Unie enerzijds en de door Algerije gesteunde ’Polisario’ anderzijds betreft", aldus een officiële verklaring. Marokko hekelt de "verdachte feitelijke fouten" en "duidelijke juridische dwalingen" in de uitspraak. Volgens Rabat getuigt de uitspraak van "een totale onwetendheid over de realiteit van de zaak, of van een flagrante politieke vooringenomenheid".

Lees ook: Europees Hof bevestigt einde visserijakkoord met Marokko

Het Hof zou zich zelfs "vervangen in de bevoegde VN-organen" en "hun standpunten tegenspreken". Ter vergelijking wijst Marokko op de positie van het Britse Hooggerechtshof, dat in een vergelijkbare zaak "meer onderscheidingsvermogen, onpartijdigheid en juridische beheersing" zou hebben getoond.

Lees ook: Europa zoekt alternatief voor visserijovereenkomst met Marokko

Marokko eist nu dat de Europese Unie en haar lidstaten "de nodige maatregelen nemen om hun internationale verplichtingen na te komen, de verworvenheden van het partnerschap te behouden en het Koninkrijk de rechtszekerheid te bieden waarop het rechtmatig aanspraak kan maken". Marokko benadrukt zijn rol als "partner van de Europese Unie op verschillende strategische gebieden" en herhaalt dat het geen akkoorden zal ondertekenen die "zijn territoriale integriteit en nationale eenheid" niet respecteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team