Zoeken

Marokko sluit visserijakkoord met Rusland na EU-breuk

8 oktober 2024 - 09:40 - Marokko

©

Marokko heeft onlangs een "veelbelovend" visserijakkoord met Rusland getekend. Dit nieuws komt na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, dat de visserij- en handelsakkoorden tussen de Europese Unie en Marokko heeft geannuleerd.

Marokkaanse diplomatieke bronnen melden aan Europa Press dat het akkoord met Rusland "de zuidelijke provincies omvat", waarmee de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara wordt bevestigd. "Met of zonder" het Hof van Justitie, zet de internationale steun voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara, gepresenteerd in 2007 door Koning Mohammed VI, zich voort, aldus de diplomatieke bronnen. Ze wijzen op de recente steun van Frankrijk en Spanje voor dit plan, dat wordt beschouwd als "de meest serieuze, realistische en geloofwaardige basis" om het conflict op te lossen.

Lees ook: Annulering overeenkomsten Marokko-EU: Polisario dolblij

Het Europese Hof annuleerde vrijdag de handels- en visserijakkoorden tussen de Europese Unie en Marokko, omdat het land volgens het Hof niet de voorafgaande toestemming van het Polisario-front, de vertegenwoordiger van het Sahrawi-volk, had verkregen. "Het Hof vergist zich als het denkt dat de Sahara-kwestie voor de rechter kan worden opgelost", vervolgen dezelfde bronnen. "De Sahara-kwestie is een regionaal conflict dat alleen binnen het kader van de Verenigde Naties kan worden opgelost."

Lees ook: Marokkanen vieren einde visserijakkoorden met Europa

De onderhandelingen tussen Marokko en het Polisario-front zitten in een impasse. Marokko stelt een autonomieplan voor het gebied voor, terwijl het Polisario zelfbeschikking voor het Sahrawi-volk eist. Beide partijen houden vast aan hun standpunten. Vorige week ontmoette de speciale VN-gezant voor het Sahara-conflict, Staffan de Mistura, vertegenwoordigers van de Marokkaanse regering en het Polisario-front.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team