Zoeken

Marokkanen vieren einde visserijakkoorden met Europa

7 oktober 2024 - 18:50 - Economie

©

Op Facebook reageren veel Marokkaanse internetgebruikers en kenners van de Marokkaans-Europese betrekkingen opgetogen op de beslissing van het Europese Hof van Justitie om de visserijakkoorden tussen de Europese Unie en Marokko te annuleren.

"De grootste winnaar is nu het Marokkaanse volk... dat zijn verse groenten en heerlijke vis tegen redelijke prijzen kan eten... We verwachten dat deze beslissing zal leiden tot lagere prijzen voor deze producten", schrijft een Facebookgebruiker. "Heeft de Europese Unie nog wel een rol te spelen in de wereld? We zijn op ons eigen land en in onze eigen zeeën, de rijkdommen van de zee en het land zijn van ons en wij zijn de eersten die ervan profiteren, de Sahara behoort tot Marokko en Marokko behoort tot de Sahara, of men dat nu leuk vindt of niet, totdat God de aarde en alles wat daarop is erft", schrijft een andere gebruiker.

Lees ook: Europees Hof bevestigt einde visserijakkoord met Marokko

Een derde voegt daaraan toe: "Onze vis moet niet door anderen worden gegeten... Vis is duur in ons land, terwijl onze kustlijn 3500 kilometer lang is." Andere reacties op Facebook zijn: "Onze rijkdom moet niet ten goede komen aan anderen", "Eindelijk zullen de Marokkanen profiteren van hun eigen rijkdommen" en "Marokko heeft voorrang op zijn eigen rijkdommen". Deze Marokkaanse internetgebruikers juichen de beslissing van het Hof toe en verwachten dat de prijzen van visproducten aanzienlijk zullen dalen.

Hoewel de uitspraak van het Europese Hof politiek gekleurd is, biedt het Marokko de kans om zich te bevrijden van onevenwichtige economische overeenkomsten en de samenwerking met de EU-landen bilateraal te versterken, aldus kenners van de Marokkaans-Europese betrekkingen aan Hespress. Dit vanwege de diepe verdeeldheid binnen de Europese Unie over verschillende dossiers.

Lees ook: Marokko verzet zich tegen beslissing Europees Hof

Het Europese Hof van Justitie heeft vrijdag twee landbouw- en visserijakkoorden met Marokko geannuleerd. Het Hof stelt dat deze akkoorden nietig zijn omdat ze "zonder de toestemming van het volk van de Sahara" zijn gesloten. Rabat betwist deze beslissing. "Marokko is geen partij in deze zaak, die enerzijds de Europese Unie en anderzijds de door Algerije gesteunde Polisario betreft", aldus een officiële verklaring. Rabat hekelt "verdachte feitelijke fouten" en "duidelijke juridische blunders" die volgens Marokko "getuigen van een totale onwetendheid over de realiteit van de zaak, of van een flagrante politieke vooringenomenheid". Algerije daarentegen is verheugd over de beslissing van het Hof. Het land is van mening dat de uitspraak de illegaliteit van de handelsakkoorden met Marokko bevestigt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team