6 november 2024 - 18:00 - Wereld
Na de Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara en de steun voor het Marokkaanse autonomieplan, groeit de vraag of Groot-Brittannië dit voorbeeld zal volgen. Nu de Verenigde Staten en Spanje zich al achter Marokko hebben geschaard, neemt de druk op Londen toe.
Verschillende Britse politici roepen op tot steun voor de Marokkaanse claim op de Sahara. Hicham Mouatadid, expert in strategische zaken, analyseert de situatie voor Al3omk. Volgens hem zou de "theorie van regionale evenwichten" in de internationale betrekkingen Groot-Brittannië ertoe kunnen aanzetten zijn standpunt te herzien. Door de Amerikaanse, Franse en Spaanse erkenning riskeert Londen diplomatiek geïsoleerd te raken.
Lees ook: Algerije wil dat Marokkaanse Sahara wordt verdeeld
Ook speelt de "speltheorie" een rol. Groot-Brittannië moet de voor- en nadelen van de erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit afwegen. Hoe meer landen de soevereiniteit erkennen, hoe kleiner het risico wordt voor landen die nog twijfelen. Door zich aan te sluiten bij deze beweging zou Groot-Brittannië zijn positie kunnen versterken en zijn imago als voorstander van stabiliteit in Noord-Afrika kunnen verbeteren.
De economische aspecten zijn ook belangrijk. Marokko is een toegangspoort tot de Afrikaanse markt, wat een voordeel is voor Groot-Brittannië na de Brexit. Erkenning van de Marokkaanse Sahara zou Britse investeringen vergemakkelijken en de economische samenwerking tussen beide landen versterken.
Volgens Mouatadid verklaart de "theorie van het politiek realisme" ook de mogelijke verschuiving in de Britse positie. In de internationale betrekkingen worden beslissingen geleid door nationale belangen. Erkenning van de Marokkaanse Sahara zou de geopolitieke en economische belangen van Londen kunnen dienen.
Lees ook: NOS toont kaart van Marokko met Sahara
Er zijn verschillende manieren om het proces te versnellen. Marokko zou kunnen inzetten op "soft power" door zijn politieke stabiliteit, zijn rol in ontwikkeling en de strijd tegen terrorisme te benadrukken, om zo de Britse publieke opinie te beïnvloeden.
De "theorie van de onderlinge afhankelijkheid" speelt ook in het voordeel van Marokko. Groot-Brittannië, dat sinds de Brexit op zoek is naar nieuwe partners, zou in Marokko een strategische bondgenoot kunnen vinden. Het versterken van de economische samenwerking en het vergroten van de investeringen in Marokko zou Londen ertoe kunnen aanzetten de stap te zetten.
Ten slotte zou Marokko zijn diplomatieke bondgenootschappen kunnen gebruiken om druk uit te oefenen op Groot-Brittannië. Een gecoördineerde actie met andere landen zou de kans op succes vergroten.
Lees ook: Frankrijk opent consulaat in Marokkaanse Sahara
Marokko heeft sterke troeven in handen. Zijn strategische positie, zijn partnerschappen met het Westen op het gebied van veiligheid en de strijd tegen illegale immigratie zijn belangrijke argumenten. Het versterken van de samenwerking met Groot-Brittannië op deze gebieden zou Londen ervan kunnen overtuigen de Marokkaanse Sahara te erkennen.
Andrew Morrison, een Brits conservatief parlementslid, is een van degenen die pleiten voor een Britse aansluiting bij het standpunt van Parijs en Washington. Hij vindt het door Marokko voorgestelde autonomieplan "de enige geloofwaardige optie" om het conflict op te lossen.
Belgische toerist vermist in Marokko
Gestolen auto’s uit Europa in Marokko teruggevonden
Lichaam vermiste zwemmer gevonden in Nador
Zoon Marokkaanse premier Ahmed Spins gaat dj-en op Coachella
Moulay Hassan ontvangt Chinese president (video)
Supercars trekken door Marokko (video)
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk