Zoeken

VK bespreekt erkenning Marokkaanse Sahara

8 augustus 2024 - 14:40 - Marokko

©

Het Verenigd Koninkrijk lijkt te overwegen om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen. Dit zou een belangrijke stap zijn in navolging van andere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Gesprekken tussen de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, en zijn Britse ambtgenoot, David Lammy, wijzen in die richting.

Lees ook: Frankrijk erkent Marokkaanse soevereiniteit over Sahara

De Britse interesse in de zuidelijke regio’s van Marokko is al langer duidelijk. Het Britse bedrijf Oplin heeft aangekondigd te willen investeren in een project voor waterstofproductie in Dakhla, in Marokkaanse de Sahara. Dit project, dat binnenkort van start zou kunnen gaan, zal naar verwachting zo’n 5000 banen opleveren en een groene industriële zone creëren voor de productie van zonnepanelen en windturbinebladen.

In mei stuurden dertig Britse parlementariërs en Lords een brief aan de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, waarin ze opriepen tot steun voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Ze benadrukten dat dit plan niet alleen de meest pragmatische weg is, maar ook de lokale tradities en democratische ambities respecteert, en een haalbare oplossing biedt voor duurzame vrede en stabiliteit.

Lees ook: Sahara: Verenigde Staten verpulveren hoop van Algerije

De ondertekenaars van de brief wezen ook op het economische potentieel van de Sahara, met name op het gebied van energie, toeleveringsketens en nieuwe markten. Ze prezen de ontwikkeling van strategische infrastructuur, zoals de indrukwekkende haven van Dakhla, als bewijs van de economische en geopolitieke betekenis van de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team