Zoeken

25 jaar in Europa, een doctoraat maar geen verblijfsvergunning: de moeilijke situatie van Mohamed

3 mei 2024 - 12:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Mohamed Nrabet, een 54-jarige Marokkaan die al 25 jaar in Frankrijk woont, bevindt zich sinds december in een uitzichtloze situatie. Hij verloor zijn verblijfsvergunning toen hij geen werkvergunning kon overleggen.

Mohamed, die al jarenlang als schoonmaker in Grenoble werkt, werd geconfronteerd met een nieuwe regeling die van buitenlandse werknemers verlangt dat ze een "werkvergunning" hebben om hun verblijfsvergunning te verlengen. "Ze zeiden tegen me: ’Ofwel heb je deze goedkeuring en we geven je het ontvangstbewijs, ofwel heb je hem niet en we kunnen je niets geven’", vertelt Mohamed aan France Info.

Lees ook: Karim Chnani, van migrant zonder papieren tot accountant

In augustus 2022 diende de vijftiger bij de prefectuur van Isère een aanvraag in voor een verblijfskaart van tien jaar, op basis van een bilateraal akkoord tussen Frankrijk en Marokko uit 1987. Hij kreeg echter slechts een vergunning voor een jaar. "Dat maakte me boos", zegt hij. Hij klaagde bij de prefectuur, die beloofde te controleren of er een fout was gemaakt. Terwijl hij op een reactie van de overheid wachtte, kreeg hij in december te horen dat hij niet langer legaal in Frankrijk verblijft.

"Ik was verbaasd. Sinds 2015 heb ik een verblijfsvergunning zonder werkvergunning, zonder enige beperking, zonder problemen, zonder moeilijkheden. Ik ben altijd in orde met de Franse overheid. Normaal gesproken leg je geen hindernissen in de weg voor iemand met anciënniteit. De prefectuur zou een gebaar moeten maken", aldus de man die een doctoraat in Engelstalige studies heeft behaald.

Lees ook: Italië: tragische dood van Mustapha, de dakloze Marokkaan die alles verloor

Helaas waren al zijn pogingen om met de prefectuur over zijn situatie te praten tevergeefs. "Ze zeiden tegen me: ’Het is de regeling’." Zonder werk en inkomen leeft Mohamed nu in armoede. "De afgelopen vier maanden heb ik geen inkomen, ik lijd elke dag. Zonder werkvergunning kan ik niet werken." De CGT vakbond voor mensen zonder papieren heeft de prefectuur gevraagd om de situatie van buitenlanders per geval te regulariseren. Tot nu toe zonder succes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team