Zoeken

Spanje weigert Marokkaanse vis door parasiet

12 september 2024 - 16:20 - Wereld

©

Het Europese systeem voor voedselveiligheid RASFF heeft alarm geslagen over de aanwezigheid van de parasiet Anisakis in diverse ladingen verse vis uit Marokko.

De vis was bestemd voor de Spaanse markt, maar werd geweigerd vanwege de gezondheidsrisico’s die deze parasiet met zich meebrengt. Naast deze zorgwekkende ontdekking, werden er ook twee andere meldingen gedaan over problemen met de koelketen bij sardines en garnalen, eveneens afkomstig uit Marokko.

Lees ook: Rusland blokkeert import Marokkaanse sardines

Deze situatie heeft geleid tot grote ongerustheid bij Spaanse vissers, met name in de regio Murcia. Bartolomé Navarro, voorzitter van de Federatie van Vissersgilden in Murcia, sprak zelfs van een "ernstige noodsituatie op gezondheidsgebied". Hij riep consumenten op om Spaanse vis te kiezen, omdat deze voldoet aan alle kwaliteitseisen en veilig is om te eten.

Lees ook: Spanje haalt Marokkaanse vis uit de handel

Navarro prees de strenge controles aan de grens, die deze problemen aan het licht hebben gebracht. Hij benadrukte dat de vis uit de regio Murcia onderworpen is aan strikte controles, van vangst tot verkoop, en dat deze altijd onder de juiste koelcondities wordt vervoerd. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor gelijke regels voor Spaanse vissers en vissers uit andere landen, om eerlijke concurrentie te waarborgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team