Zoeken

Europees Hof bevestigt einde visserijakkoord met Marokko

5 oktober 2024 - 06:00 - Marokko

©

Het Europese Hof van Justitie heeft een einde gemaakt aan een langlopende juridische strijd door de handelsakkoorden tussen de Europese Unie en Marokko definitief te annuleren. Dit geldt ook voor het visserijakkoord. De beslissing, die volgt op een klacht van het Polisario Front, bevestigt een eerder vonnis van het Gerecht van de EU.

De kern van het geschil is de afwezigheid van toestemming van het Sahrawi-volk voor deze akkoorden. Het Hof oordeelde dat het Polisario Front wel degelijk bevoegd was om de akkoorden aan te vechten. Hoewel het Hof aangaf dat deze toestemming niet per se expliciet hoeft te zijn, oordeelde het dat deze in dit geval niet kon worden verondersteld.

Lees ook: Marokkaanse visserijsector krimpt, Al Hoceima vormt uitzondering

De akkoorden leggen geen juridische verplichtingen op aan het Sahrawi-volk, maar geven hen ook geen specifieke rechten op de exploitatie van hun natuurlijke hulpbronnen. Het categorische verzet van het Polisario Front tegen deze akkoorden was voldoende om het bestaan van enige vorm van toestemming in twijfel te trekken.

Lees ook: Visserijovereenkomst: Spanje negeert Polisario

Deze beslissing heeft directe gevolgen voor de visserijactiviteiten in de regio. Spanje, dat de meeste visvergunningen in deze zones bezat, wordt bijzonder hard getroffen door deze opschorting. De Andalusische, Galicische en Canarische vissersvloten moeten hun strategieën herzien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team