Zoeken

Ex-premier Marokko op begrafenis Hamas-leider Ismail Haniyeh

3 augustus 2024 - 19:00 - Wereld

©

Voormalig Marokkaanse premier en secretaris-generaal van de PJD-partij, Abdelilah Benkirane, woonde de begrafenis bij van de leider van het politieke bureau van de Palestijnse beweging Hamas, Ismaïl Haniyeh, op vrijdag 2 augustus in Doha.

Vergezeld door de verantwoordelijke voor internationale betrekkingen van de PJD, Mohamed Reda Benkhaldoun, reisde Abdelilah Benkirane naar de hoofdstad van Qatar om afscheid te nemen van zijn vriend Ismaïl Haniyeh. De PJD-leider nam deel aan het gebed voor Ismaïl Haniyeh en zijn metgezel Abu Chaaban, dat plaatsvond na het vrijdaggebed in de Mohamed Ben Abdelwahab-moskee in Doha, waar duizenden mensen waren samengekomen. Hij maakte ook deel uit van de rouwstoet en woonde de begrafenis bij op de begraafplaats van Lusail in de Qatarese hoofdstad.

Lees ook: Abdelilah Benkirane neemt het op voor Hamas

Het lichaam van Ismaïl Haniyeh werd naar de moskee in Doha gebracht onder uitgebreide veiligheidsmaatregelen. Gelovigen verzamelden zich met Palestijnse vlaggen of de traditionele keffieh. Een deel van hen bleef buiten om te bidden op matten, bij een temperatuur van 44 graden, voordat de met de Palestijnse vlag bedekte kist naar de begraafplaats werd vervoerd.

Woensdag voor zonsopgang werd de 61-jarige Ismaïl Haniyeh vermoord in een speciale residentie voor oorlogsveteranen van de Revolutionaire Garde in Teheran, na het bijwonen van de inauguratieceremonie van de nieuwe Iraanse president Massoud Pezeshkian.

De politieke leider van Hamas, die in ballingschap in Qatar verbleef, speelde een cruciale rol in de indirecte onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse verzetsbeweging met het oog op een wapenstilstand in de oorlog in Gaza.

Lees ook: Hamas: "Israël kan Marokko geen bescherming bieden"

Qatar, de belangrijkste onderhandelaar, twijfelt aan de haalbaarheid van deze bemiddeling na de moord op Haniyeh, die leidde tot oproepen tot wraak. Iran, Hamas en Hezbollah beschuldigden Israël van deze moord, die enkele uren na een Israëlische aanval plaatsvond waarbij dinsdag de militaire leider van Hezbollah, Fouad Choukr, werd gedood in de zuidelijke voorstad van Beiroet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team