29 januari 2021 - 12:40 - Marokkanen in het buitenland
Het is een spannende tijd voor de Marokkaans-Nederlandse Faissal Boulakjar. Hij is kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart in Nederland. Het Bredase D66-raadslid staat 16e op de kandidatenlijst van zijn partij.
De 41-jarige Boulakjar werd geboren in Marokko en kwam in 1983 samen met zijn moeder, drie broers en drie zussen naar Nederland, waar zijn vader in 1966 op uitnodiging van de chipsfabriek Nibb-it in Breda kwam werken. Ze woonden in de wijk Heusdenhout en bemachtigden beetje bij beetje een plekje in de samenleving. "Het is een groeiproces: ik ben trots op mijn roots, maar ga volledig voor het Nederlanderschap. Dan hoor ik af en toe tieners, met een Marokkaanse of Turkse achtergrond, zeggen dat je je roots verloochent. Dan merk ik dat we nog steeds niet op het juiste spoor zitten. Dit land heeft mijn vader, heeft ons alles gegeven. Dat probeer ik over te brengen op de jonge generatie, ook op mijn kids", zegt hij in BN DeStem.
In 2009, de periode dat polarisatie gestalte kreeg in Nederland, werd hij lid van D66. Boulakjar voelde het als zijn verantwoordelijkheid om iets te doen en koos voor D66 omdat de partij mensen ziet als individuen, niet als onderdeel van een groep. Voor hem als Nederlander, met Marokkaanse roots is dat een belangrijk uitgangspunt. "Het was de tijd dat Geert Wilders met steeds fermere uitspraken kwam. Het geluid ging rond in de Marokkaanse gemeenschap dat er een eind komt aan onze toekomst in Nederland. Ik zag hoe Alexander Pechtold zich daar tegen keerde. Ik werd lokaal actief, in 2014 werd ik met voorkeurstemmen verkozen in de gemeenteraad."
Hij voelt zich nu klaar voor de volgende stap, in de Tweede Kamer wil hij zich inzetten voor een duurzamer, veiliger en inclusiever Nederland. Zijn expertise op lokaal niveau ligt op het gebied van stedelijke ontwikkeling, wonen en energietransitie ook de thema’s veiligheid en onderwijs vindt hij zeer belangrijk. "In Breda bracht ik deze thema’s samen in mijn integrale actieplan voor een duurzaam, veiliger en leefbaarder BredaNoord. Door mijn achtergrond en karakter weet ik brede, diverse groepen aan te spreken die niet per se in ons ‘D66 profiel’ passen. De straat op gaan om met hen in gesprek te gaan geeft mij energie", zegt hij op de website van D66.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen