Zoeken

FedEx verlaat Spanje voor Marokko

30 september 2024 - 14:40 - Economie

©

FedEx, het Amerikaanse transport- en logistieke bedrijf, is van plan om 96 werknemers in Spanje te ontslaan. Het gaat voornamelijk om banen in de klantenservice, verkoop en IT. Deze banen zullen worden verplaatst naar Marokko en Turkije, waar de arbeidskosten lager zijn.

Deze maatregel maakt deel uit van een Europese strategie van de groep om "structurele kosten" te verlagen en activiteiten te verplaatsen naar landen als Marokko, "waar arbeid goedkoper is en er minder rechten zijn", aldus de vakbond Unión General de Trabajadores (UGT) tegenover El Diario. In juni kondigde FedEx al aan dat het van plan was om tussen de 1700 en 2000 banen te schrappen bij zijn commerciële en administratieve teams in Europa.

Lees ook: Inditex verlaat China voor Marokko

FedEx is onlangs een collectief ontslagproces gestart in Spanje, waar het ongeveer 1500 mensen in dienst heeft. In totaal zullen 96 werknemers hun baan verliezen in Madrid, Barcelona, Bilbao, Vitoria, Zaragoza, Sevilla, Valencia, Malaga en Cádiz. Vakbondsbronnen bekritiseren deze ontslagen als oneerlijk en ingegeven door "louter economisch belang" van het bedrijf, aldus Carlos Pellejero, secretaris-generaal van FSC-CCOO in Catalonië.

FedEx heeft aangegeven dat een groot deel van het personeel, met name in de klantenservice, zal worden uitbesteed aan Marokko. Ook zullen banen worden verplaatst naar de FedEx-centra in Turkije, Polen en Portugal. Bovendien zullen sommige klantenservice- en IT-ondersteuningsfuncties verdwijnen door "automatisering van processen met behulp van kunstmatige intelligentie".

Lees ook: Britse Energean verlaat drie landen en focust op Marokkaans gas

Het is niet de eerste keer dat FedEx banen schrapt in Spanje. In 2021 werden al 182 werknemers ontslagen. Daarvoor waren er ook twee reorganisaties geweest die leidden tot het vertrek van enkele medewerkers, aldus de UGT.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team