Zoeken

Festival nabij moskee in Marokko zorgt voor onvrede

29 augustus 2024 - 10:30 - Marokko

©

Het organiseren van festivals dicht bij moskeeën in sommige dorpen in de regio Souss-Massa heeft tot verontwaardiging geleid op sociale media. Velen zien dit als "een aantasting van de heiligheid en symboliek van de moskee als gebedshuis dat respect vereist".

De kritiek ontstond na het festival "Tamlalt Lberj" in de regio van Tiznit, dat plaatsvond op een plein naast een moskee. Hoewel het festival "met respect voor gebedshuizen en gebedstijden" werd gehouden, zorgde het toch voor online discussie.

Lees ook: Marokko: moskeeën gevraagd volume zachter te zetten (document)

Sommige academici proberen het fenomeen te verklaren met de "theorie van de moskee en de dansplaats", waarbij ze wijzen op "de onderlinge verbondenheid tussen de moskee en de dansplaats binnen een cultureel systeem". Lahoucine Bouyaakoubi, professor aan de Ibn Zohr Universiteit in Agadir, legt aan Hespress uit dat "assays sinds mensenheugenis een plek is om Amazigh-feesten te organiseren, bijeenkomsten te houden en conflicten tussen stamleden op te lossen".

Hij benadrukt dat "deze plek niet alleen voor feesten en spektakel is, maar ook de band van de Amazigh-mens met het land, de identiteit en de taal weerspiegelt, zonder de religieuze en spirituele aspecten te verwaarlozen". Daarom "hebben de inwoners van dorpen in Zuid-Marokko, vooral in Souss, geen betere plek voor assays gevonden dan de pleinen naast de moskeeën".

De academicus spreekt ook van "verdraaiing van de feiten". "Het vieren naast moskeeën is geen recent fenomeen, maar gaat veel verder terug, tot de oorsprong van de mens, en is diep geworteld in het Amazigh-bewustzijn", zegt hij. "Wat misschien nieuw is, is de introductie van moderne vormen van viering, zoals vuurwerk en dergelijke... maar dat zal de plaats van assays als bron van spektakelvormen in de Amazigh-samenleving nooit wegnemen".

Lees ook: Nador worstelt met informele markten rond moskeeën

Een hoogleraar antropologie aan dezelfde universiteit voegt eraan toe: "Hoewel de link tussen Assays en Timzkida normaal en vertrouwd is voor iedereen binnen een cultureel systeem, heeft de veranderende mentaliteit van sommige mensen ertoe geleid dat ze het organiseren van een feest in de buurt van een moskee als iets vreemds zien, terwijl dit al eeuwenlang natuurlijk is op het Marokkaanse platteland".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team