Zoeken

Franco’s atoombom-droom: Spanje wilde kernwapen tegen Marokko

20 juli 2024 - 08:50 - Wereld

©

Onder leiding van dictator Francisco Franco begon Spanje in het geheim aan een ambitieus project: Project Islero. Dit project, gestart na de onafhankelijkheid van Marokko in 1956, had als doel Spanje te voorzien van kernwapens om de Marokkaanse ambities te dwarsbomen.

De onafhankelijkheid van Marokko en de daaropvolgende Ifni-oorlog waren de aanleiding voor dit controversiële project. Franco vreesde voor de Spaanse territoriale integriteit, met name in Ceuta, Melilla, de Canarische Eilanden en de Sahara. Hij zag kernwapens als een afschrikmiddel en een manier om de geopolitieke positie van Spanje te versterken.

Lees ook: Rifoorlog: Melilla verwijdert standbeeld van Franco

Hoewel Frankrijk geen groot bezwaar had tegen een Europees kernwapenprogramma, waren de Verenigde Staten fel tegen. Hun druk, gecombineerd met economische beperkingen en de veranderende politieke situatie in Spanje, leidde uiteindelijk tot het einde van Project Islero.

Lees ook: Verboden liefde: het onbekend verhaal van Spaanse vrouwen en Marokkaanse mannen onder Franco

De dood van Franco in 1975 en de komst van de democratie betekenden het definitieve einde van het project. Hoewel Adolfo Suárez, de eerste president van de democratische overgang, overwoog om het project nieuw leven in te blazen, werd het idee van een Spaanse atoombom definitief begraven toen Spanje in 1986 toetrad tot de Europese Economische Gemeenschap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team