Zoeken

Frankrijk: moslims accepteren vrouwelijke imams niet

6 december 2020 - 19:00 - Wereld

©

Vrouwelijke imams worden nog lang niet geaccepteerd binnen de Franse moslimgemeenschap. De meningen onder geleerden en moslims in Frankrijk lopen sterk uiteen.

De kwestie is momenteel in Frankrijk weer actueel omdat de regering de islam wil herorganiseren met de steun van de Franse Raad voor Moslimaanbidding (CFCM) die verantwoordelijk is voor de oprichting van een Nationale Raad van Imams (CNI). Binnen de moslimgemeenschap is het een complex en politiek vraagstuk. Volgens sommige geleerden verbiedt de islamitische doctrine formeel het aanstellen van vrouwelijke imams niet.

"Een traditie die teruggaat tot de 6e en 7e eeuw, stelt vrouwen zelfs in staat het gebed in Pakistan of India te leiden. Hier is geen theologisch verzet tegen", zegt Ghaleb Bencheick, voorzitter van de Fondation de l’islam de France. "Behalve het leiden van het collectieve gebed, kunnen ze nu al alle functies vervullen die door imams worden vervuld. Ze zullen uiteindelijk toetreden tot de Nationale Raad van Imams", bevestigt Mohammed Moussaoui, voorzitter van de CFCM, in de krant L’Opinion.

Toch staat de discussie over de vrouwelijke religieuze gidsen, de zogenoemde "mourchidates", waarvan er in Frankrijk reeds tientallen zijn benoemd, onder hoogspanning. Deze religieuze gidsen worden onder andere opgeleid aan het Mohammed VI Instituut in Rabat. De CFCM wordt ervan beschuldigd dat zij zich laat gebruiken door de Franse staat om zich direct of indirect te mengen in de islamitische religie.

Tareq Oubrou, rector van de moskee van Bordeaux, wijst erop dat in de Maliki-riten (gevolgd in de Maghreb en in Sub-Sahara Afrika) en bij de Hanafi (meerderheid in Turkije), vrouwelijke imams niet zijn toegestaan. Volgens Oubrou heeft de huidige discussie vooral een cosmetische waarde omdat de moslimgemeenschap er simpelweg niet klaar voor is.

"Men kan altijd in de profetische tradities duiken, men zal geen consensus vinden onder geleerden over deze kwestie. Het echte obstakel voor een vrouw die het gebed leidt, is haar lichaam en de zichtbaarheid ervan tijdens het voorgaan in het gebed. Voor de conservatieven is dit een taboe. Dit riskeert mannen af te leiden, zeggen ze. Er is geen andere reden voor dit verzet", zegt Eva Janadin, een bekeerde lerares, die al meer dan een jaar een gemengde gebedsdienst leidt in Parijs.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team