Zoeken

Franse sterrenchef krijgt bakken kritiek over couscous (video)

6 oktober 2024 - 08:50 - Wereld

©

De Franse sterrenchef Philippe Etchebest ligt onder vuur op sociale media vanwege zijn couscous recept. Zijn versie van het Noord-Afrikaanse gerecht, die hij deelde op zijn YouTube-kanaal, kan op weinig waardering rekenen bij kijkers. Velen vinden dat zijn couscous in de verste verte niet lijkt op de traditionele bereiding.

"Oh chef! Ik aanbid u en heb enorm veel respect voor u, maar dit is geen couscous", schrijft een teleurgestelde kijker onder de video. Op TikTok neemt @inescious, die zichzelf "de couscouspolitie" noemt, het recept van Etchebest nog eens onder de loep. Ze wijst de chef op de ingrediënten die hij mist voor een authentieke couscous en maakt grapjes over de grote hoeveelheid boter die hij gebruikt. "Als je nog wat olijfolie wilt toevoegen... Ik zeg het maar even, chef", zegt ze ironisch. "En hoe verder je komt, hoe erger het wordt. Chef, jouw couscous is kaler dan een pasgeboren baby, dit gaat helemaal fout." Ze vraagt zich hardop af of er niet ergens een couscouspan verstopt staat, maar die blijkt Etchebest niet te gebruiken.

Lees ook: Hélène Darroze belooft culinaire revolutie in Royal Mansour

Ook op TikTok regent het kritiek. "In Algerije zou je voor deze ’couscous’ 24 uur in de cel belanden", schrijft iemand. "Voor de verandering is heel de Maghreb het eens: hij heeft ons allemaal knock-out geslagen", reageert een ander. "Hij heeft de couscous vernietigd... Onze voorouders zijn zwaar teleurgesteld." Weer een ander schrijft: "Chef, ik kom uit Kabylië, ik nodig u uit om onze couscous te komen proeven." De reacties zijn niet mals: "Hij heeft zijn geloofwaardigheid verloren met dit gerecht", "Met dit gerecht heeft Philippe Etchebest zijn carrière verwoest" en "Wat een nachtmerrie in de keuken! Ik raad u aan een cursus te volgen om een traditionele couscous te leren maken." Iemand vat het kort samen: "Dit is een schande. Dit is geen couscous, dit is griesmeel met groenten."

Lees ook: Marokko pakt wereldtitel op WK-couscous

Zelfs couscouspuristen mengen zich in de discussie. "Met alle respect voor uw ongelooflijke carrière en uw talent als chef, wil ik toch mijn onenigheid uiten over uw manier van couscous maken", schrijft Patrick. Massi is ook teleurgesteld: "Het is jammer om te zien dat een chef van uw niveau, die ik overigens zeer bewonder, griesmeel op deze manier bereidt! Een goede griesmeel wordt gestoomd in een couscouspan." Een andere kijker reageert geërgerd: "Couscous met boter? Geweldig! Ik wacht op het recept voor cassoulet met crème fraîche en pot-au-feu met Nutella."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team