Zoeken

Geen mobieltjes en make-up meer op school in Marokko

21 augustus 2024 - 10:30 - Marokko

©

Een bericht dat circuleert op sociale media en wordt toegeschreven aan het Marokkaanse ministerie van Onderwijs, zou nieuwe, strenge regels aankondigen voor het komende schooljaar. Hoewel het ministerie de echtheid van het bericht niet heeft ontkend, heeft het ook geen officiële bevestiging gegeven.

Als de regels kloppen, dan zijn mobiele telefoons, oordopjes, koptelefoons, gescheurde broeken, make-up, armbanden, ’onfatsoenlijke’ kapsels (zoals de ’qaza’, ’chouika’ of ’tartiba’), kettingen, verschillende soorten tatoeages, petten en korte broeken verboden op school.

Lees ook: School in Marokko verbiedt hoofddoek bij sollicitatie

Volgens de berichtgeving zijn deze maatregelen genomen "ter uitvoering van ministeriële en academische richtlijnen met betrekking tot kledingvoorschriften binnen onderwijsinstellingen en de naleving van de bepalingen van het schoolreglement, dat wordt beschouwd als een handvest voor het werk en het collectieve leven binnen de school, om de leerlingen te integreren in hun sociale, economische en culturele omgeving, met aandacht voor de kleding van de leerlingen."

Lees ook: Leerlingen in Marokko vieren einde schooljaar door schriften te verscheuren

Deze mogelijke nieuwe regels hebben tot discussie geleid op sociale media. Sommigen steunen de maatregelen, omdat ze vinden dat ze bijdragen aan een betere leeromgeving en respect voor de schoolcultuur. Anderen bekritiseren de regels als te streng en een inbreuk op de persoonlijke vrijheid van leerlingen. Het is nog onduidelijk of deze regels daadwerkelijk zullen worden ingevoerd en hoe ze in de praktijk zullen worden gehandhaafd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team