16 mei 2020 - 17:20 - Marokkanen in het buitenland
Marokkanen in het buitenland sturen sinds het begin van de coronacrisis veel minder geld naar Marokko. In de afgelopen twee maanden daalden de geldoverdrachten met 10 procent.
In de komende maanden wordt verwacht dat deze overdrachten nog meer dalen. Pas over twee jaar zullen de geldoverdrachten van wereld-Marokkanen weer normaal zijn. Dat zegt de in Frankrijk gevestigde Marokkaanse economist Najib Soumi.
De expert vertelde aan Awasser dat "deze moeilijkheden waarschijnlijk lange tijd zullen aanhouden, in ieder geval twee jaar." Volgens Soumi zullen ze bovendien "tien keer erger zijn dan die van de financiële crisis van 2008".
Najib Soumi oordeelt dat de daling van de geldoverdrachten centraal moet staan in de voorspellingen van de Marokkaanse regering. De banksector zal ook een essentiële rol moeten spelen om deze crisis het hoofd te bieden, met name via de betalingsuitstel van leningen en een verlaging van de kosten van geldovermakingen.
Abdellah Boussouf, Secretaris-generaal van de Adviesraad voor Marokkanen in het buitenland, roept Marokko bovendien op om meer solidariteit te tonen met de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland. Volgens hem zijn de kosten van geldoverdrachten naar Marokko de duursten ter wereld. Hij vraagt daarom dat deze kosten worden afgeschaft tijdens de coronacrisis, zodat Marokkanen in het buitenland geld kunnen blijven sturen naar hun geliefden in Marokko.
DAZN neemt actie tegen IPTV-piraterij uit Marokko
Marokko versnelt liberalisering dirham
Marokkaanse soldaten omgekomen bij antidrugsactie
België kijkt toe: Marokkaanse topvrouw Ilham Kadri ontvangt 25,7 miljoen euro bonus
Wedstrijd Marokko-Zambia: om hoe laat en op welke zenders?
Transavia opent directe vlucht Marokko-Nederland
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Havens Marokko en Spanje draaien overuren door Marokkaanse diaspora
Europa bedreigt geldovermakingen Marokkaanse diaspora
Marokkanen in Spanje leiden leven van hard werken en onzekerheid
Het uitzonderlijk verhaal van ex-straatjongen Soufiane in Spanje
Leegloop Marokkaanse verpleegkundigen, een moeilijk te stoppen fenomeen
Nederland faalt: Marokkaanse jeugd wil massaal weg
Eid ul-Adha: Marokkaanse diaspora sluit zich aan bij oproep Koning Mohammed VI