16 mei 2020 - 17:20 - Marokkanen in het buitenland
Marokkanen in het buitenland sturen sinds het begin van de coronacrisis veel minder geld naar Marokko. In de afgelopen twee maanden daalden de geldoverdrachten met 10 procent.
In de komende maanden wordt verwacht dat deze overdrachten nog meer dalen. Pas over twee jaar zullen de geldoverdrachten van wereld-Marokkanen weer normaal zijn. Dat zegt de in Frankrijk gevestigde Marokkaanse economist Najib Soumi.
De expert vertelde aan Awasser dat "deze moeilijkheden waarschijnlijk lange tijd zullen aanhouden, in ieder geval twee jaar." Volgens Soumi zullen ze bovendien "tien keer erger zijn dan die van de financiële crisis van 2008".
Najib Soumi oordeelt dat de daling van de geldoverdrachten centraal moet staan in de voorspellingen van de Marokkaanse regering. De banksector zal ook een essentiële rol moeten spelen om deze crisis het hoofd te bieden, met name via de betalingsuitstel van leningen en een verlaging van de kosten van geldovermakingen.
Abdellah Boussouf, Secretaris-generaal van de Adviesraad voor Marokkanen in het buitenland, roept Marokko bovendien op om meer solidariteit te tonen met de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland. Volgens hem zijn de kosten van geldoverdrachten naar Marokko de duursten ter wereld. Hij vraagt daarom dat deze kosten worden afgeschaft tijdens de coronacrisis, zodat Marokkanen in het buitenland geld kunnen blijven sturen naar hun geliefden in Marokko.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen