Zoeken

Mohammed na 43 jaar in Nederland naar Marokko uitgewezen

23 juni 2023 - 20:30 - Wereld

©

De Nederlandse premier Mark Rutte bracht woensdag een bezoek aan Marokko waar hij een gesprek had met regeringsleider Aziz Akhannouch over samenwerkingsverbanden en migratie. Dat laatste betreft met name het terugnemen van kansloze asielzoekers die in Nederland zijn afgewezen. Ook wordt verwacht dat Marokko in Nederland gewortelde Marokkanen terugneemt wanneer die niet genaturaliseerd zijn en als ongewenst worden beschouwd.

Enkele weken geleden werd bekend dat de Marokko-deal die in 2021 werd gesloten, dit jaar nog maar leidde tot de gedwongen uitzetting van veertig Marokkanen die in Nederland geen recht hebben op asiel, schrijft NOS. Het kabinet vindt dit een goede eerste stap, maar wil dit cijfer verder naar boven krijgen. Rutte werd in Rabat ontvangen door de Marokkaanse regeringsleider Aziz Akhannouch, onder meer om te praten over deze zogenoemde ’veiligelanders’ die geen kans maken op een verblijfsstatus en voor veel overlast zouden zorgen.

Lees ook: Mark Rutte in Marokko: Marokkaanse Nederlanders eisen gesprek over mensenrechten

Maar tegelijk blijkt dat ook in Nederland gewortelde Marokkanen zonder naturalisatie zich zorgen moeten maken over hun situatie. Zo kwam de 45-jarige Mohammed Chayak uit Den Bosch op tweejarige leeftijd met zijn gezin naar Nederland, waar zijn vader als gastarbeider werkte. Hij werd in maart van dit jaar, met zijn handen geboeid en 100 euro op zak, met het vliegtuig naar Marokko gedeporteerd. Omdat hij een strafblad had, kon Chayak in Nederland geen Nederlandse nationaliteit aanvragen en verloor hij uiteindelijk ook zijn verblijfsrecht. Marokko leverde de laissez-passer waardoor hij gedwongen uitgezet kon worden.

Lees ook: Marokkaanse man verliest zaak tegen Nederland en wordt uitgezet

Het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie dat de dialoog met Marokko goed, open en constructief is. "In de migratiesamenwerking met Marokko is er sprake van terugkeer van Marokkanen over de volle breedte. Het gaat in de meeste gevallen om personen waarvan de asielaanvraag is afgewezen en die nooit een verblijfsvergunning hebben gehad in Nederland. Deze personen moeten Nederland verlaten. Ook zijn er personen die hun verblijfsvergunning zijn kwijtgeraakt, doordat ze een strafblad hebben bijvoorbeeld. Hoe langer iemand rechtmatig in Nederland verblijft, hoe zwaarder het feit moet zijn om een verblijfsvergunning in te trekken. Hierbij wordt altijd een individuele afweging gemaakt. In de laatstgenoemde groep gaat het om kleine aantallen", aldus staatssecretaris Eric van der Burg voor Asiel en Migratie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team