27 januari 2022 - 19:40 - Wereld
Nusrat Ghani, de voormalige Britse onderminister van Vervoer, zegt dat ze bij een herschikking in de regering, opzij werd gezet vanwege haar moslimgeloof. Premier Boris Johnson heeft inmiddels een onderzoek aangevraagd.
In een verklaring aan het dagblad The Sunday Times beweert parlementslid Nusrat Ghani, voormalig onderminister van Vervoer en kaderlid van de Conservatieve Partij, dat ze bij een herschikking van de regering in 2020 van haar post werd verwijderd vanwege haar islamitische geloof.
Lees ook: Advocate slachtoffer islamofobie vanwege hoofddoek in Frankrijk
Ghani zegt dat ze dit hoorde van een partijfunctionaris in februari 2020. Hij zei dat haar verwijdering uit de regering verband hield met "haar achtergrond en geloof". "Ik kreeg te horen dat tijdens de herschikkingsvergadering in Downing Street mijn ’moslimgeloof’ ter sprake werd gebracht als ’een probleem’. Een moslimvrouw in de regering zou voor ongemak zorgen bij haar collega’s en er waren ook vragen over mijn loyauteit aan de partij, omdat ik niet genoeg opkwam om de partij tegen beschuldigingen van islamofobie te verdedigen," zegt de voormalige onderminister. Ze voelt zich hierdoor ’vernederd’ en ’machteloos’.
Lees ook: Raad van Europa stopt hoofddoekcampagne na ophef in Frankrijk
De politica zegt ook dat zij zich destijds niet in het openbaar heeft uitgesproken omdat ze werd gewaarschuwd dat zij "door haar collega’s zou worden uitgesloten" en dat haar "carrière en reputatie zouden worden vernietigd". Partijfunctionaris Mark Spencer reageerde op haar aanklacht. "Deze beschuldigingen zijn totaal vals en ik beschouw ze als lasterlijk," schrijft hij op Twitter. Boris Johnson heeft een onderzoek gevraagd naar de zaak.
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Rat valt letterlijk op hoofd Marokkaanse politicus tijdens radio-interview
Iran wil banden met Marokko herstellen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk