18 november 2022 - 22:00 - Wereld
De Europese Unie zegt te weten dat Marokko het verkeer van goederen uit Melilla verbiedt, maar wijst erop dat "het beheer van de douane onder de verantwoordelijkheid van de nationale autoriteiten valt".
Olivér Várhelyi, EU-commissaris voor uitbreiding en nabuurschapsbeleid, gaf in zijn antwoord aan parlementslid Jordi Cañas, die bij de Europese Commissie een klacht over Marokko had ingediend, toe dat de Commissie op de hoogte is van de situatie. Maar noch Spanje noch enige andere EU-lidstaat heeft een klacht ingediend. Daarom wees hij erop dat "het beheer van de douane onder de verantwoordelijkheid van de nationale autoriteiten valt", aldus Melilla Hoy.
Lees ook: "Geen Spaanse, Europese of Chinese producten" komen voorbij Sebta
Jordi Cañas riep de Spaanse regering op de Europese Commissie te informeren over de schendingen door Marokko van de associatieovereenkomst, omdat het koninkrijk geen goederen door de douane laat gaan van Bni-Nssar naar Melilla. Cañas beschuldigde premier Pedro Sánchez ervan de strategie van Rabat te negeren om Sebta en Melilla economisch te verstikken terwijl het Europese grenzen zijn.
Lees ook: Handelsdouane Melilla al 4 jaar gesloten, geen vooruitzicht op heropening
Sinds augustus 2018 heeft Marokko het handelsdouanekantoor bij de grensovergang met Melilla gesloten. Hierdoor wordt de uitwisseling van goederen met Spanje geblokkeerd. Niettegenstaande de heropening van de grenzen op 17 mei is dit nog steeds een status quo, bekritiseert het parlementslid. Hij eist dat de Europese Unie de doorvoer van goederen via deze douane waarborgt. Dit om een einde te maken aan de schending door Marokko van de overeenkomst tussen de Europese Unie en Marokko over het ’goed nabuurschapsbeleid’.
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan