Zoeken

Harde aanpak Marokko succesvol: minder drugs op straat in Europa

17 september 2024 - 13:50 - Wereld

©

Marokko’s niet-aflatende strijd tegen de cannabissmokkel heeft positieve gevolgen, vooral in Frankrijk. Het aantal grote drugsvangsten op Frans grondgebied is aanzienlijk gedaald.

Marokko heeft een reeks maatregelen genomen om de cannabissmokkel aan te pakken. Na de legalisatie van de productie van cannabis voor medicinale doeleinden, verleende het land vorige maand gratie aan 4800 boeren die waren veroordeeld voor illegale cannabisteelt, zodat zij een vergunning kunnen aanvragen. Tegelijkertijd is de strijd tegen illegale smokkelaars geïntensiveerd.

Lees ook: Marokko arresteert gezochte Frans-Algerijnse drugsverdachte

Tussen januari en juli onderschepte Marokko ongeveer 100 ton hasj, 19 ton meer dan vorig jaar, aldus een bron bij de veiligheidsdiensten in Rabat. Deze harde aanpak dwingt drugshandelaren om nieuwe routes te zoeken en de traditionele route via de Straat van Gibraltar, waar de controles zijn aangescherpt, te vermijden. Ze proberen nu via zee Portugal en Zuidwest-Spanje te bereiken, of zelfs direct naar het noorden van Spanje en Catalonië te varen met steeds snellere boten, meldt Le Journal du Dimanche.

Ook over land neemt de smokkel via de Maghreb-corridor, die door Algerije, Tunesië en Egypte loopt, toe. De drugshandelaren zetten vervolgens koers naar Zuid-Europa met cannabis verpakt in zogenaamde "Marokkaanse koffers". Een zorgwekkende trend is de toename van geweld tegen de politie in deze transitlanden, wat volgens een politiebron "de frustratie van de smokkelaars over de strengere aanpak illustreert".

De Marokkaanse inspanningen hebben een positief effect op de Franse markt. "De druk die Marokko sinds begin dit jaar uitoefent op cannabissmokkelaars heeft hen gedwongen hun logistieke strategieën te herzien", schrijven agenten van het Franse bureau voor drugsbestrijding (Ofast) in een rapport. Smokkelaars gebruiken steeds vaker alternatieve routes en splitsen hun ladingen op om verliezen bij controles te beperken.

Lees ook: Meest gezochte drugsbaron Noord-Marokko na 25 jaar opgepakt

Frankrijk profiteert hiervan: het aantal vangsten van meer dan 200 kilo cannabis is met een derde gedaald, van 45 in de eerste helft van 2023 naar 30 in dezelfde periode dit jaar. Deze daling is te danken aan de grote hoeveelheden die in Marokko en transitlanden zijn onderschept, zoals de 18,2 ton die in juni in een vrachtwagen ten zuiden van Casablanca werd gevonden en de meer dan 13,3 ton die sinds begin dit jaar in Algerije in beslag is genomen, een stijging van 73% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. "Steeds minder grote criminelen verdienen een fortuin met drugs, maar steeds meer kleine dealers verdienen er hun brood mee", aldus een gespecialiseerde rechercheur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team