Zoeken

Hittegolf na hittegolf in Marokko: dit is waarom

26 juli 2024 - 21:20 - Marokko

©

Marokko kreunt onder een aanhoudende hittegolf. De temperaturen liepen deze week op tot 48 graden, en het is al de derde hittegolf deze maand. Maar waarom is het zo extreem warm in Marokko?

Volgens de Marokkaanse weerdienst (DGM) zijn er verschillende oorzaken. De belangrijkste is de wereldwijde klimaatverandering. "Die zorgt voor hogere temperaturen en vaker extreem weer", aldus de DGM. "Marokko ligt in het Middellandse Zeegebied, een hotspot voor klimaatverandering, en is daardoor extra kwetsbaar."

Lees ook: Noord-Marokko beleefde uitzonderlijk nat en warm voorjaar

Ook de hete lucht uit de Sahara speelt een rol. "Die kan naar Marokko stromen en zorgt voor verschijnselen als de Chergui of Sirocco, hete winden uit het zuidoosten", legt de DGM uit.

Een derde factor is het ’hitte-eilandeffect’ in steden. "Door bebouwing en asfalt worden steden warmer dan het omliggende platteland", aldus de DGM.

Lees ook: Marokko kreunt onder extreme hittegolf

Deze extreme hitte kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen en het milieu. Om de toename van hittegolven te beperken, roept de DGM op tot wereldwijde actie tegen klimaatverandering en duurzame stedenbouw.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team