Zoeken

HRW-rapport onthult Marokkaanse repressiemethodieken tegen opposanten

29 juli 2022 - 15:40 - Marokko

©

De NGO Human Rights Watch heeft een "handleiding" gepubliceerd waarin een aantal van de indirecte en slinkse maatregelen van Marokko worden opgesomd "om tegenstanders, activisten en onafhankelijke journalisten het zwijgen op te leggen".

"Hoe dan ook, ze zullen je te pakken krijgen" is de titel van het 143 bladzijden tellende rapport van Human Rights Watch, waarin de organisatie de maatregelen aan de kaak stelt die Marokko treft om het beeld van een "gematigd" en rechten respecterend land in stand te houden, terwijl de repressie tegen andersdenkenden steeds verder toeneemt. Hun rol is alle potentiële critici van de staat af te schrikken, om hen op die manier het zwijgen op te leggen.

Lees ook: Marokko klaagt Spaanse journalist Ignacio Cembrero aan

De technieken omvatten oneerlijke processen die eindigen in lange gevangenisstraffen, pesterijen en lastercampagnes die worden georkestreerd in de media op de loonlijst van de staat. Er is ook video- en digitale bewaking en in sommige gevallen wordt zelfs beroep gedaan op fysieke intimidatie en mishandeling, waartegen de politie zelden optreedt. "De autoriteiten gebruiken een heel handboek aan geniepige technieken om tegenstanders te onderdrukken, terwijl ze proberen om het imago van Marokko intact te houden, als zijnde een land dat de mensenrechten respecteert," zegt Lama Fakih, directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Human Rights Watch.

De NGO deed beroep op de internationale gemeenschap om de situatie van een aantal Marokkanen onder de aandacht te brengen en om van de Marokkaanse autoriteiten te eisen dat ze een einde maken aan alle illegale misbruiken en repressie. Het rapport van Human Rights Watch is het resultaat van een enquête onder 89 personen binnen en buiten Marokko, waaronder slachtoffers van pesterijen door politie en justitie, moedwillige repressie, mensenrechtenactivisten, sociale en politieke activisten, advocaten, journalisten en procesgetuigen.

In zijn rapport onderzoekt Human Rights Watch ook zaken tegen opposanten, hun familieleden en medewerkers. Bij de meeste van deze processen wijst de organisatie op procedurele problemen zoals "een langdurige voorlopige hechtenis zonder individuele rechtvaardiging, de langdurige weigering van de autoriteiten om beklaagden te voorzien van hun gerechtelijke dossiers, de weigering van rechtbanken om de verdediging toe te staan om belangrijke getuigen te ondervragen of een kruisverhoor af te nemen, en de veroordeling van beklaagden in hun afwezigheid, omdat de politie niet kwam opdagen om hen naar de rechtbank te begeleiden".

Lees ook: Mobilisatie tegen uitlevering Oeigoer door Marokko

In het verslag wordt de zaak van Hajar Raissouni aangehaald. De journaliste werd veroordeeld wegens het hebben van seks buiten het huwelijk en van illegale abortus. Haar problemen zouden volgens de organisatie niets te maken hebben met de klachten tegen haar, maar eerder met het feit dat twee van haar ooms bekende opposanten zijn. Ze stond onder intensieve bewaking. Wat op het eerste gezicht onbeduidende gevallen van rechtshandhaving lijken te zijn, of een gevolg van intimidatie en laster in de media, blijken in werkelijkheid stappen uit een waar ’handboek’ van technieken die erop gericht zijn elke oppositie in Marokko te verpletteren," concludeert Lama Fakih.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team