15 juli 2022 - 09:00 - Economie
Marokko neemt binnenkort een nieuwe hogesnelheidslijn in gebruik, die Rabat en Fez met elkaar zal verbinden. Het proces is in uitvoering en de eerste studies werden inmiddels reeds afgerond.
Het nieuwe project maakt deel uit van de algemene strategie van de Nationale Spoorwegmaatschappij (ONCF), om het hele grondgebied op het hogesnelheidsnet aan te sluiten, meldt Aujourd’hui Le Maroc. Het is de bedoeling om op termijn over een hogesnelheidstraject te beschikken dat een totale afstand van 1300 kilometer bestrijkt en 43 steden bediend, in plaats van de huidige drieëntwintig.
Lees ook: HSL-project Rabat-Fez van start
Volgens de ONCF zijn de studies met betrekking tot een eerste verbinding tussen de steden Rabat, Khemisset en Meknes voltooid. Ze hebben met name betrekking op de haalbaarheid, de milieu- en sociale gevolgen van het project, de vooruitzichten op het gebied van de mobiliteit van passagiers en goederen, tijdens de periode waarin de lijn Rabat-Fez geëxploiteerd wordt, alsook op het vlak van economisch rendement.
Lees ook: HSL Casablanca-Agadir: voorbereidende studies voltooid
De volgende stap die door de ONCF moet worden gezet, is de uitvoering en de financiering van het project, voegt dezelfde bron eraan toe. Op termijn zal Marokko zijn marktaandeel in het passagiersvervoer per spoor van actueel 51% verhogen tot 87%, en zullen 14 havens en 10 luchthavens op het spoorwegnet worden aangesloten.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Schulden teisteren Marokkaanse huishoudens
Marokko maakt flinke winst met verkoop gemeenschappelijk grond
Marokkaanse dirham in opmars
China wil in Marokkaanse Sahara investeren
Belastingverlaging in Marokko: niet iedereen tevreden