Zoeken

Huwelijksakte in hotels: Marokkanen eisen strenge regels

4 augustus 2024 - 15:00 - Marokko

©

In Marokko is de afschaffing van de verplichte huwelijksakte bij het inchecken in hotels nog steeds een omstreden onderwerp. Uit een recent onderzoek blijkt dat twee derde van de Marokkaanse bevolking ontevreden is over deze maatregel.

Slechts 14% van de ondervraagden is tegen het vragen van een huwelijksakte door hotels, zo blijkt uit een peiling van Sunergia Group. Daarentegen vindt 72% van de Marokkanen dat deze eis moet worden gehandhaafd om de waarden en culturele tradities van de samenleving te beschermen. De overige 14% heeft geen duidelijke mening over de kwestie.

Lees ook: Einde huwelijksakte in Marokkaanse hotels: hotelier in de gevangenis

Tijdens een zitting in het parlement in mei sprak minister van Justitie Abdellatif Ouahbi zich uit tegen deze praktijk. Hij noemde het eisen van een huwelijksakte of andere documenten zonder wettelijke basis illegaal en een inbreuk op de privacy. "Ik zoek al 20 jaar naar een grondslag voor deze praktijk, maar heb er geen gevonden," zei Ouahbi, die iedereen waarschuwde die ongeautoriseerde documenten van burgers eist. Deze uitspraak leidde tot verdeeldheid in de Marokkaanse samenleving, met zowel kritiek als steun voor de minister.

Lees ook: Huwelijksakte niet langer verplicht bij hotelreservering in Marokko

Het onderzoek van Sunergia ging ook in op de kwestie van vrouwen die in een hotel verblijven in hun eigen woonplaats. De minister van Justitie had eerder gezegd dat het discriminerend en wettelijk ongerechtvaardigd is dat sommige hotels van vrouwen eisen dat ze bewijzen dat ze niet in dezelfde stad wonen. 49% van de ondervraagden is het daarmee oneens, terwijl 42% de eis steunt en 8% geen duidelijke mening heeft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team