Zoeken

Ibrahim Ouassari, digitale topper in Molenbeek

13 juli 2022 - 18:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Zonder academische achtergrond heeft Ibrahim Ouassari, 43-jarige Belgische Marokkaan, zich een weg weten te banen in de digitale wereld. Mede-oprichter van MolenGeek, een merk dat aanwezig is in acht steden in België, Nederland en Italië, en sinds kort ook in Casablanca, droomt hij van een coworking school met Starbucks.

Ibrahim Ouassari is een van de velen die, na een slechte ervaring op school, toch hun weg weten te vinden. Ondanks de aanmoediging van zijn vader, die in 2020 stierf, verliet Ibrahim op zijn 13e de school. Toen hij 16 was, kreeg hij een studentenbaantje als straatopvoeder. "Ik had een diploma nodig. Ik studeerde en kreeg het. Mijn eerste! Ik werd betaald om mijn vrienden mee te nemen naar de bioscoop of naar de kust. Het was geweldig," vertelde hij aan La Dernière Heure. Toen ik 19 was, stopte ik ermee. Na een kort baantje bij het openbaar vervoerbedrijf MIVB, deed hij wat kleine uitzendbaantjes in fabrieken in Zellik en Vilvoorde voor hij bij een bedrijf voor computerbekabeling terechtkwam. Er was toen nog geen wifi, het waren de jaren ’90.

Lees ook: Ibrahim Ouassari van MolenGeek breidt uit met steun van Google

Op een dag vertelde een collega hem dat men op het internet gratis naar muziek kon luisteren. "Soms moest je uren wachten om een enkel liedje te downloaden. Hij zei me: ’Koop een computer, zet een internetverbinding op’." Dat waren zijn eerste stappen in het computertijdperk. "Het was elf uur ’s avonds toen ik de computer instelde met de handleiding van Belgacom. Maar sommige dingen werkten niet. Ik durfde mijn collega niet te bellen. Google bestond nog niet. Ik bezocht Yahoo en vond een discussieforum over downloaden. Ik stelde mijn vraag in mijn gebroken Engels. Een Japanse man zei: ’try this’. Ik heb het geprobeerd en het werkte," gaat Ibrahim verder.

Deze ervaring was een wake-up call. "Op dat moment wist ik wat ik in mijn leven wilde doen. Ik vond het gek dat mensen die elkaar niet kennen andere mensen willen helpen. Hij gaf zijn baan bij de kabelfabriek op en schreef zich in voor een managementcursus om zijn eigen bedrijf te beginnen. "Ik was supergemotiveerd en werd eerste in mijn groep. Ik ontwierp kleine logo’s en websites voor snackbars en restaurants... Ik werd support en IT consultant voor bedrijven. En van het een kwam het ander: ik werd verantwoordelijk voor meer dan duizend servers. Ik nam mensen aan, zeker twintig." In 2011 wilde hij iets anders proberen. Hij richtte start-ups op en werd mede-oprichter van MolenGeek, dat als belangrijkste missie heeft technologie toegankelijk te maken.

Lees ook: Marokkaanse Ibrahim Ouassari is "Brusselaar van het jaar"

Later kwam Ibrahim op het idee om een programmeerschool te beginnen. Het idee sprak Samsung, Google en Alexander De Croo, de toenmalige minister van Digitale Zaken, aan. De programmeerschool wil mensen die niet over technische vaardigheden beschikken helpen om hun eigen bedrijf te beginnen of ze kennis te laten maken met andere bedrijven door middel van een zes maanden durend opleidingsprogramma. De school leidt tieners op, maar ook volwassenen. Behalve kennis helpt het jongeren zelfvertrouwen op te doen en leert het hen de grondbeginselen van persoonlijke ontwikkeling. Het is een groot succes geworden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team