Zoeken

Inwoners Sidi Ifni vragen Spaanse nationaliteit aan Felipe VI

18 augustus 2024 - 11:20 - Marokko

©

Inwoners van de Marokkaanse provincie Sidi Ifni, een voormalige Spaanse kolonie, hebben een verzoek ingediend voor het Spaanse staatsburgerschap en de integratie van het Spaans in het lokale onderwijssysteem.

In een brief gericht aan koning Felipe VI op 7 augustus, waar het Spaanse persbureau EFE toegang toe had, vroegen de inwoners uit Sidi Ifni, een provincie gelegen op 900 kilometer ten zuiden van Rabat en onderdeel van het Spaanse protectoraat tussen 1934 en 1969, om het Spaanse staatsburgerschap en de integratie van het Spaans in het lokale onderwijs.

Lees ook: Marokkaanse artefacten gevonden in Spaans concentratiekamp uit Franco-tijdperk

De datum waarop de brief werd verstuurd valt samen met de 55e verjaardag van de overdracht van Sidi Ifni aan de Marokkaanse autoriteiten door dictator en generaal Francisco Franco. In hun brief benadrukt de groep, genaamd "Ifni 25 juli", de historische en juridische banden van Sidi Ifni met Spanje en de moeilijkheden bij het verkrijgen van het Spaanse staatsburgerschap, in tegenstelling tot Sefardische Joden die de afgelopen jaren gemakkelijker genaturaliseerd konden worden.

Lees ook: Ceuta al ruim 400 jaar Spaans volgens Observatorium

De groep legt verder aan Felipe VI uit dat, in tegenstelling tot andere regio’s in Marokko, de inwoners van Sidi Ifni niet de mogelijkheid hebben om Spaans te studeren, zelfs niet als keuzevak. De groep verzoekt de tussenkomst van de Spaanse koning om de inwoners van Sidi Ifni in staat te stellen hun "burgerlijke en natuurlijke" rechten uit te oefenen, eraan herinnerend dat ze deel uitmaken van het historische erfgoed van Spanje.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team