26 november 2024 - 19:40 - Marokko
De 23-jarige Belg François reisde vorig jaar naar Marokko om de cannabisteelt met eigen ogen te zien. Hij was onder de indruk van de honderden hectaren plantages in het Rifgebergte.
"Mijn eigen cannabisgebruik was de aanleiding voor mijn reis. Ik wilde de oorsprong van de hasj die ik gebruikte zien en begrijpen", vertelt François aan de Belgische krant La Dernière Heure. Hij benadrukt dat hij drugsgebruik niet aanmoedigt. De Belg bezocht Chefchaouen en Ketama, in de provincie Tanger-Tetouan-Al Hoceima, waar volgens hem de beste hasj ter wereld vandaan komt: de "frozen", ook wel "gefilterd" of "static" genoemd. François zag "honderden hectaren" cannabisplantages in het Rifgebergte, sommige op meer dan 2000 meter hoogte.
Lees ook: Marokko, land waar cannabis koning is
In deze regio is de cannabisteelt vrij, beweert hij. Tijdens zijn drie bezoeken zag hij geen enkele politieactie. "Je ziet wel eenheden van de koninklijke gendarmerie op de grote wegen, maar ze wagen zich niet in de dorpen en hebben geen zicht op de velden. De Jbala, de bewoners van het Rifgebergte, die de cannabis telen, worden met rust gelaten." François was verbluft door de tienduizenden hectaren plantages die zich uitstrekken zover het oog reikt. "Aan het einde van het seizoen, rond half september, vormen ze uitgestrekte struikgewas waar de karakteristieke geur van de plant vanaf komt. En de gendarmerie grijpt niet in."
"De boeren die ik ontmoette waren erg gastvrij en vriendelijk, maar ik begreep al snel dat je geen vragen moet stellen over hun afspraken met de autoriteiten. De Marokkaanse autoriteiten zijn niet blind. Er moeten dus wel afspraken zijn waardoor de gendarmerie de andere kant op kijkt, toch?", zegt François, die het hele proces van cannabisteelt, van veld tot verpakking, heeft meegemaakt. "Ze hebben grote infrastructuren, met bijna industriële koelcellen waar de temperatuur daalt tot -25 graden, vergelijkbaar met die in onze slagerijen." Hij merkte op dat er veel mensen in de cannabissector werken.
Lees ook: Harde aanpak Marokko succesvol: minder drugs op straat in Europa
Voor de boeren in het Rifgebergte is cannabisteelt heel normaal. "Ze doen het al eeuwen. Ze hebben niet het gevoel dat ze iets illegaals produceren", legt François uit, die eraan herinnert dat cannabisteelt officieel verboden is in Marokko. De jonge Belg "bewaart een bijzondere herinnering aan de vriendelijkheid van de families die me met open armen ontvingen". Volgens de VN produceerde Marokko in 2021 23.000 ton cannabis en 800 ton hasj, waarmee het een van de grootste cannabisexporteurs ter wereld is. Zo’n 140.000 mensen, volgens sommige bronnen zelfs 400.000, leven van deze activiteit.
Marokko kiest supermoderne HSL voor Tanger-Marrakech
Neil El Aynaoui en Marokko: vader geeft update
Spaanse TikTokster geeft reistips voor Marokko: "Opgelet voor taxi-trucs!"
In Marokko geproduceerde auto is nummer 1 in Europa
Komt miljardair Elon Musk naar Marokko?
Yassin in rolstoel en dakloos: "Ik leef in angst"
Spaanse international met gezin in Marrakech gespot (foto’s)
Akinci gevechtsdrones eindelijk in Marokko aangekomen
Omstreden sjeik Fizazi bij zwaar verkeersongeval betrokken in Marokko
Haaien gespot bij stranden Nador
Vermiste schoolmeisjes Lina en Aya teruggevonden in Nador
Abdelkader Belliraj vrijgelaten na gratie Koning Mohammed VI
Tanger in top 10 beste reisbestemmingen ter wereld
Marokko zet drie Spanjaarden uit