Zoeken

Lange rijen in Taounate: cannabisboeren vragen massaal identiteitskaart aan

27 september 2024 - 09:40 - Marokko

©

De campagne van de Marokkaanse politie om identiteitskaarten te vernieuwen in afgelegen gebieden, heeft in de provincie Taounate een grote toeloop gekend. Vooral kleine cannabisboeren, die onlangs gratie kregen van Koning Mohammed VI, maken massaal gebruik van de gelegenheid om hun identiteitsbewijs te vernieuwen.

In het district Oudka, zo’n veertig kilometer ten noorden van Taounate, kwamen tientallen mensen naar de mobiele registratiecentra van de politie. Onder hen waren veel boeren die zichtbaar opgelucht waren dat ze hun administratieve situatie eindelijk konden regelen.

Lees ook: Koning Mohammed VI pardonneert duizenden cannabisboeren

Voor de cannabisboeren die gratie hebben gekregen, is deze campagne een grote opluchting omdat ze vanwege hun eerdere activiteiten geen identiteitsbewijs hadden. Het vernieuwen van hun identiteitskaart opent de deur naar een rustigere toekomst, waarin ze zich vrij kunnen bewegen, toegang hebben tot gezondheidszorg en sociale voorzieningen, en volwaardig kunnen deelnemen aan het leven in hun gemeenschap.

El Yazid, een inwoner van het dorp Afouzar in de gemeente Oudka, die gratie heeft gekregen, vertelde aan persbureau MAP: "Voor het koninklijk pardon leefden we in een moeilijke situatie, we konden onze identiteitskaarten niet vernieuwen uit angst om gearresteerd te worden. Dankzij deze actie kunnen we nu weer vrij bewegen en gebruikmaken van openbare diensten. Het is een enorme opluchting."

Bouya El Ghali uit Tamsnit, gemeente Ratba, deelt dit gevoel van opluchting. "Voorheen kon ik niet naar het ziekenhuis of gebruikmaken van administratieve diensten. Vandaag begint een nieuw hoofdstuk voor ons. We zijn Zijne Majesteit Koning Mohammed VI en de politie dankbaar voor dit geweldige initiatief," zei ze. Ook Fahssi Driss en Abdessamad, die eveneens gratie hebben gekregen, spraken hun dank uit voor deze actie die hen in staat stelt een normaal leven te leiden. Ze benadrukten dat het vernieuwen van hun identiteitskaart de toegang tot zorg en overheidsdiensten vergemakkelijkt, wat bijdraagt aan een betere sociale en economische integratie.

Lees ook: Koninklijk pardon cannabisboeren "voelt als een wedergeboorte"

De politie is vorige week maandag begonnen met een grootschalige campagne om identiteitskaarten te vernieuwen voor inwoners van afgelegen gebieden en dorpen in de provincies Taounate, Taza en Al Hoceima. Tijdens deze campagne, die loopt tot 7 november, heeft de politie een aantal mobiele eenheden voor identiteitsregistratie ingezet, bestaande uit mobiele voertuigen voor het afgeven en vernieuwen van identiteitskaarten, in verschillende dorpen en berggemeenten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team