Zoeken

Marokko, land waar cannabis koning is

21 oktober 2024 - 23:50 - Marokko

©

Marokko, volgens de VN de grootste cannabisproducent ter wereld, heeft in 2021 de teelt en het gebruik van cannabis voor medicinale doeleinden gelegaliseerd. Sindsdien is de legale productie sterk gestegen, tot 296 ton in 2023.

De legalisering beperkt zich tot drie regio’s, met name Al Hoceima, Chefchaouen en Taounate. De Marokkaanse overheid hoopt zo de drugshandel in het Rifgebergte te bestrijden en de economische ontwikkeling van de regio te stimuleren. Het bebouwde oppervlak is dit jaar toegenomen van 300 naar 3000 hectare, meldt RTBF.

Lees ook: Koning Mohammed VI pardonneert duizenden cannabisboeren

De legale cannabisteelt moet boeren een beter inkomen en een waardiger bestaan bieden. "Voorheen kregen boeren die hasj aan drugshandelaren verkochten slechts 4% van de omzet van de illegale sector", schreef het weekblad Telquel in 2021. De overheid wil dit percentage verhogen tot 12% door de onderhandelingspositie van de lokale boeren te versterken.

"De kleine gebruikers verdienen er niet aan. Het zijn de netwerken die rijk worden: degenen die transporteren en verkopen. Door de overstap naar de formele economie verwachten we dat de boeren 7,5 dirham per kilo krijgen, in plaats van 1 à 2 dirham", aldus Seddik Khalfi, correspondent van RTBF in Marokko. Het "groene goud" mag alleen worden gebruikt voor medicinale, luchtvaart-, voedings-, textiel- en andere industriële toepassingen.

Volgens het VN-bureau voor drugs- en misdaadbestrijding (UNODC) produceerde Marokko in 2021 23.000 ton cannabis en 800 ton hasj. Meer dan een miljoen mensen in het noorden van Marokko leven van de cannabisteelt, aldus het Transnational Institute of Policy Studies (TNI).

Lees ook: Marokko opent eerste legale cannabisfabriek in Taounate

Het Amerikaanse investeringsfonds Insight Partners voorspelt dat de legale cannabisproductie in 2028 meer dan 50 miljard dollar zal opleveren voor Marokko. De Marokkaanse Federatie voor de Farmaceutische Industrie en Innovatie (FMIIP) verwacht een jaarlijkse opbrengst van 400 tot 600 miljoen euro binnen vier jaar. Momenteel zijn er 3300 gecertificeerde telers, zeven keer meer dan een jaar geleden. De droogte blijft echter een uitdaging voor de legale cannabisproductie in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team