Zoeken

Klimaatverandering ramp voor Marokkaanse olijfolieproductie

2 juli 2024 - 13:00 - Marokko

©

Olijfolieproducenten in Marokko worden hard getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Hittegolven en droogte hebben ook de oogsten in belangrijke productielanden als Spanje, Griekenland en Italië sterk verminderd, wat leidt tot een aanzienlijke prijsstijging.

De wereldwijde productie is met ongeveer een kwart gedaald, van 3,42 miljoen ton in 2021-2022 naar naar verwachting 2,41 miljoen ton in 2023-2024. Dit heeft geleid tot een prijsstijging van 50% tot 70%, afhankelijk van de variëteit. In Spanje zijn de prijzen zelfs verdrievoudigd sinds begin 2021, meldt Alyaoum24.

Lees ook: Spanje: oproep tot boycot Marokkaanse olijfolie

Om deze crisis het hoofd te bieden, zoeken wetenschappers en producenten naar oplossingen om de olijfbomen beter bestand te maken tegen de veranderende klimaatomstandigheden. Er wordt onderzoek gedaan naar genetische aanpassingen en efficiëntere irrigatietechnieken. Ook wordt overwogen om de productie te verplaatsen naar regio’s die minder last hebben van klimaatverandering, hoewel dit vooralsnog op kleine schaal gebeurt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team