Zoeken

Koning Mohammed VI verlengt uitbetaling noodhulp aardbeving

4 oktober 2024 - 09:40 - Marokko

©

Op koninklijk verzoek heeft de interministeriële commissie die verantwoordelijk is voor de wederopbouw en rehabilitatie van de door de aardbeving in Al Haouz getroffen gebieden, besloten om de uitbetaling van de noodhulp te verlengen. Gezinnen van wie de woning gedeeltelijk of volledig is ingestort, ontvangen nog vijf maanden lang 2500 dirham per maand.

Deze beslissing volgt op de afronding van de eerste twaalf maanden van noodhulp, die in totaal 1,7 miljard dirham heeft gekost, aldus een verklaring van het kabinet van de premier. Eind september waren er 56.095 vergunningen voor wederopbouw verleend en de werkzaamheden aan 50.807 beschadigde woningen vorderen gestaag. Het opruimen van puin bij ingestorte huizen is bijna afgerond.

Lees ook: Naschokken aardbeving Al Haouz houden aan

Tot nu toe hebben 57.703 gezinnen een eerste betaling van 20.000 dirham ontvangen voor de wederopbouw van hun volledig of gedeeltelijk ingestorte woning. 26.110 gezinnen hebben de tweede betaling ontvangen, 12.839 gezinnen de derde en 1868 gezinnen de vierde en laatste betaling. In totaal is er al meer dan 2 miljard dirham uitgekeerd.

De commissie heeft ook de voortgang van de werkzaamheden aan de nationale weg N7 besproken, die over een lengte van 64 kilometer wordt verbeterd met een budget van 665 miljoen dirham. Er zijn vier regionale teams met 37 machines ingezet, die worden uitgebreid met nog eens negen machines voor een totaalbedrag van 160 miljoen dirham. Op het gebied van gezondheidszorg zijn de werkzaamheden aan de eerste 42 prioritaire gezondheidscentra afgerond. De tweede fase, waarbij 153 centra worden opgeknapt of herbouwd voor een bedrag van 532 miljoen dirham, is inmiddels van start gegaan.

Lees ook: Touria, gezicht van de aardbeving Marokko, kreeg hulp van Manal

In de landbouwsector zijn eind september 30.510 stuks vee gratis uitgedeeld aan 3051 veehouders. De commissie constateerde dat de beschadigde irrigatiekanalen weer in gebruik zijn genomen en dat de reparatie van kleine en middelgrote waterwerken in de regio bijna is afgerond. Ook de herstelwerkzaamheden aan de drinkplaatsen voor vee zijn bijna klaar, evenals de geplande renovatie van 54 kilometer aan landelijke paden.

In het onderwijs zijn 127 scholen weer opengegaan voor het nieuwe schooljaar. De renovatie van 42 scholen is nog aan de gang en zal naar verwachting eind november klaar zijn. Dit is de eerste fase van de renovatie van beschadigde scholen. De commissie heeft ook de voortgang van de tweede fase van de renovatie en bouw van scholen besproken, om ervoor te zorgen dat deze projecten op tijd worden afgerond. De commissie heeft aangedrongen op een snelle presentatie van het plan voor de derde fase.

Lees ook: Marokkanen steunen weigering Franse hulp na aardbeving

In de toeristische sector zijn 258 van de 386 aanvragen voor financiële steun van getroffen toeristische accommodaties behandeld. 153 bedrijven hebben het eerste deel van de steun ontvangen, goed voor een budget van 50 miljoen dirham. Dertien bedrijven hebben het tweede deel van 6 miljoen dirham ontvangen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team