11 mei 2020 - 18:00 - Marokkanen in het buitenland
Khadija (49) zit sinds maart vast in Marokko. Franz, haar 66-jarige echtgenoot, is alleen in het Belgische Charleroi. De Belgische Marokkaanse probeert al weken tevergeefs toestemming te krijgen om naar België te mogen terugkeren.
Khadija vetrok op 10 maart dit jaar naar Essaouira voor een korte vakantie in haar land van herkomst. Ze werd echter net zoals duizenden toeristen verrast door de sluiting van de grenzen en het luchtruim en zit daardoor vast in Marokko.
Ondanks de stappen die werden ondernomen en de herhaaldelijke contacten van het koppel met de ambassade van België in Rabat, werd Khadija niet geselecteerd voor een plaatsje op een repatriëringsvlucht. Ze voldoet niet aan de criteria, heeft geen kinderen of financiële problemen en is niet ziek.
"Het is toch niet mijn fout dat ik geen kinderen heb. Het is ook niet mijn fout dat ik niet ziek ben.", zegt Khadija kwaad. "We vormen een gezin, ik begrijp niet waarom mijn vrouw niet wordt gerepatrieerd. Ze is Belgische, ze bezit een eigen woning in Charleroi, betaalt haar belastingen in België, is ingeschreven bij de sociale zekerheid... Ik weet niet meer wat te doen om haar terug te zien", zegt haar man Franz.
"Het is afschuwelijk. We lijden heel erg. We willen gewoon hier én samen zijn.", vervolgt de man. "Ik voel me in de steek gelaten, alleen, zonder mijn man. Een koppel scheiden is een misdaad.", verklaarde Khadija nog in een Skype-gesprek met RTBF.
Agadir, magneet voor Europese gepensioneerden
Probeert VS Marokko te beschermen tegen oorlog met Algerije?
Russische diplomaat slachtoffer taxi-rel in Casablanca
Chinese bedrijven omzeilen dreigingen Donald Trump via Marokko
"Oorlog tussen Marokko en Algerije kan niet volledig worden uitgesloten"
Wedstrijd Marokko-Mali vandaag in Tetouan
De harde realiteit van Marokkanen in Nederland
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora