12 december 2021 - 22:10 - Marokkanen in het buitenland
Lahcen Achmine, een 46-jarige Marokkaan, is verpleger in de frontlinie tegen Covid-19 in het Spaanse Terrassa (Barcelona) en leidt een internationaal speelgoedbedrijf. Voordat hij naar Spanje kwam, deed hij vrijwilligerswerk voor sociale acties en leidde hij een bouwbedrijf in Marokko.
De jongeman uit Meknes werd 16 jaar geleden gefotografeerd door Cristóbal Castro, een fotojournalist van El País, toen hij in hongerstaking was om te eisen dat zijn situatie zou worden geregulariseerd. Ze hebben elkaar op straat ontmoet. "Ik zal nooit de kou vergeten die ik die nacht moest doorstaan", zegt Achmine, die zich herinnert dat hij iets meer dan 17 jaar geleden in Rome aankwam, waar hij negen dagen verbleef om een internationaal seminar over vrijwilligerswerk bij te wonen voordat hij naar Barcelona vertrok.
Lees ook: Djalito, voorheen dakloos en illegaal, nu rapper in Frankrijk
"Verschillende mensen waren bereid tot 12.000 euro te vragen om ons een tijdelijk contract te geven dat ons in staat zou stellen onze situatie te regelen en een beroep te kunnen doen op de sociale zekerheid”, herinnert hij zich. Een bedrag dat te hoog is voor een student. Daarom sloten hij en een twintigtal andere migranten zich in 2005 op in het hoofdgebouw van de Polytechnische Universiteit van Catalonië in Terrassa om er twintig dagen in hongerstaking te gaan. In die tijd zorgde de zaak voor veel beroering en kregen zij de steun van gezondheidswerkers, ngo’s, vakbonden, religieuze figuren, politici en journalisten.
Lees ook: Hajir, van caissière tot hoogste baas bij Action
Lahcen vertelt verder zijn verhaal aan de fotojournalist. Na afloop van zijn hongerstaking werkte hij twee jaar in een callcenter en gaf hij les in het Catalaans en Spaans in verschillende talenscholen. "Ze hebben mijn papieren geweigerd... Procedures duren hier lang: ik kreeg ze pas in 2007”, zegt hij. Dat jaar ontving hij zijn papieren en werd hij aangeworven door een internationaal speelgoedbedrijf, waar hij in het magazijn werkte. In 2019 krijg hij een belangrijkere functie binnen het bedrijf.
Lees ook: Abdelali Bentohami: van jeugdspeler bij Ajax tot chirurg
Toen besloot Lahcen verpleger te worden, net als zijn broers, "van wie de een op de intensive care in Marokko werkt en de ander verpleger in het leger is". Vorig jaar, na vijf jaar studie, studeerde hij af als verpleger. Eind 2019 werd hij aangenomen als assistent bij Mutuelle Terrassa, waar hij ontelbare mensen heeft ingeënt. In de toekomst zou Lahcen Achmine willen promoveren tot doctor in het ziekenhuismanagement.
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen