4 mei 2023 - 11:00 - Wereld
De Marokkaanse Meryem Assemlal, of Meri voor haar dierbaren, is een gescheiden vrouw en moeder van twee kinderen. Ze woont in Santa Úrsula, een stad in het noorden van Tenerife, op de Canarische Eilanden en daar runt ze ook een trouwwinkel. Een succesverhaal ondanks de vele obstakels.
"Mijn hele leven hebben mensen me gezegd: je kunt het niet, je mag het niet, je zult het niet redden...", vertelt Meryem aan EFE. Maar ze slaagde er ondanks al deze waarschuwingen toch in om haar plaats te veroveren in de wereld van de bruidsmode. Ze opende een winkel waar ze twee meisjes in dienst heeft en klanten ontvangt van over "het hele eiland" en zelfs "uit het buitenland".
Lees ook: Het succesverhaal van Samira’s restaurants in Spanje
De jonge vrouw vertelt dat ze allerlei soorten weerstand heeft overwonnen (sociaal, cultureel, religieus en familiaal) alvorens persoonlijke successen te kunnen boeken. Ze zegt dat ze op 22-jarige leeftijd haar ouderlijk huis in het Marokkaanse Fez verliet, omdat ze "wilde werken en onafhankelijk wilde zijn". Ze kwam toen terecht in Casablanca waar ze een jaar verbleef.
In 2006 ging ze bij haar Canadese vriend in Tenerife wonen. Met hem werd ze moeder van twee kinderen, een jongen en een meisje. Maar het gezin werd getroffen door de economische crisis van 2008 en besloot banden te gaan verkopen in Marokko. Ze keerden daarna terug naar Tenerife waar het koppel een aantal maanden later uit elkaar ging. Meri kreeg de voogdij over hun twee kinderen. Ze had inmiddels de Spaanse nationaliteit verworven waardoor ze een lening kon krijgen bij een bank om haar kledingwinkel aan de hoofdweg van Santa Úrsula te openen.
Lees ook: Nasima werd tegen alle verwachtingen in eigenaar van vijf bedrijven
De jonge vrouw heeft net een nieuwe bruidsmodezaak geopend en is niet van plan het daarbij te laten. In november presenteert ze haar eigen lijn van luxe en middensegment kleding op de bruidsmodebeurs Feboda. Meri beschouwt zichzelf als "een Canarische in hart en nieren" en wil "hier sterven, in [haar] land".
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan